7x Wat je kunt doen als ouder om je kind genderneutraal op te voeden

Kinderen Rachelle Abbas 22 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Steeds vaker hoor je om je heen dat alles genderneutraal zou moeten zijn. Maar let’s be honest, dat is toch best moeilijk. Geslacht is overal. Dat betekent niet dat er geen dingen zijn die je kunt doen om je kind op een genderneutrale manier op te voeden.

Het is een prachtig ideaal, maar de druk van de samenleving én marketing om te voldoen aan of mannelijkheid of vrouwelijkheid, maakt het best moeilijk. Daar komt bij dat het natuurlijk kan dat je zoon mega interesse heeft in auto’s en dat je dochter alleen maar reageert op ‘prinses Elsa’, ondanks dat je niks van dit hebt gepromoot. Wat kunnen we doen om onze kinderen mondiger te maken over maatschappelijke problemen rondom genderneutraliteit? Hier is een begin:

1. Mix en match

Als je specifiek genderneutrale speeltjes of kleding tegenkomt, go for it. Maar maak je ook vooral geen zorgen over het elimineren van alle roze dingen en poppen, jurken, of monstertrucks en elke andere indicator van ‘jongens’ en ‘meisjes’, zie al die items los van het geslacht van je kind. Een tutu of pop voor je zoon kopen om mee te spelen? Tuurlijk kan dat. Je dochter laten spelen met een gereedschapsriem en vrachtwagens? Tuurlijk kan dat. Maak je geen zorgen over jongensspeelgoed en meisjesspeelgoed. Door je kind met die spullen te laten spelen, zal hij die items zien als speelgoed voor hem en niet als speelgoed voor jongens of speelgoed voor meisjes.

2. Houd ook rekening met wat ze zien in de media

Vrouwelijke personages zijn vaak secundaire of tertiaire karakters of bevestigen juist genderstereotypen over vrouwen. Het zal dus moeilijk om te proberen ervoor te zorgen dat je kinderen een breed scala aan ‘genderneutrale’ karakters te zien krijgen in de media. Toch is het goed om diversiteit op te zoeken in wat je aan je kinderen laat zien. Disney is al veel bezig met diversiteit.

3. Kies ook genderneutrale koosnamen

Meisjes zijn prinsessen en engeltjes, terwijl jongens maatjes en kampioenen zijn. Tuurlijk hoef je niet te stoppen met deze woorden, maar als je kleine meid de hele tijd verteld wordt dat ze een prinses is en je zoon voortdurend krijgt te horen dat hij een stoere jongen is, dan is dat je boodschap. De boodschap vertelt hen wat ze zouden moeten zijn, hoe je ze ziet en wat je daaraan waardeert.

Zweden heeft genderneutrale kleuterscholen en dit is wat we daarvan kunnen leren

4. Laat je kind zijn eigen stijl ontwikkelen

Door je kind zijn eigen stijl te laten ontwikkelen, laat je je kind helemaal zichzelf zijn zonder zich zorgen te hoeven maken over zich conformeren aan gendernormen. Als je kind een Spiderman-shirt aan wilt en zijn nagels lakken, go for it. Wil je dochter hetzelfde? Ook helemaal goed. Als je dochter een roze outfit wil dragen van top tot teen met een tiara en glitterketting, ook helemaal goed. Het enige ‘probleem’ met gendernormatieve kleding en speelgoed is wanneer het wordt gepresenteerd als enige optie voor een bepaald geslacht.

5. Geef een goed voorbeeld

Laat je kinderen zien dat papa ook het huis schoonmaakt en dat mama ook een band kan plakken. Als ouders zijn we een rolmodel voor onze kinderen, onze kinderen hebben aandacht voor wat we doen en hebben de neiging om onze ideeën over te nemen. Laat ze helpen met verschillende taken zodat ze ook kunnen ontdekken wat ze het leukste vinden.

6. Denk eens na over hoe je hem beschrijft (of anderen hem beschrijven)

Valt het je op hoevaak iemand over je dochter zegt hoe ‘mooi’ ze is of hoe ‘leuk’ haar outfits zijn? En oké, dat is ze ongetwijfeld ook, maar meer dan dat is ze ook slim en vriendelijk en heel nieuwsgierig. Die dingen verdienen net zoveel of misschien wel meer aandacht dan dat ze mooi is, maar die complimenten worden niet zo vaak gegeven. De manier waarop we met onze kinderen praten, wordt in feite hun innerlijke stem. Laten we er dus voor zorgen dat die innerlijke stem hen verzekert dat ze hoe dan ook een goed mens zijn – je dochter mooi en je zoon stoer, maar ook andersom.

7. Je bent niet de enige met invloed op je kinderen

Tenzij je je kids geïsoleerd houdt in een toren a la Rapunzels heksenmoeder, zullen je kinderen worden blootgesteld aan de wijde wereld. De wijde wereld die vol zit met gendernormatieven. Dus ondanks je inspanningen zal er een dag komen waarop zelfs je lieve prinsessen-liefhebbende zoon verdrietig thuiskomt over waarom x voor jongens is en waarom y voor meisjes. Maar maak je geen zorgen. Je ‘lessen’ zijn niet voor niets geweest. Je kinderen zullen worden blootgesteld aan tegenstrijdige ideeën. Vertel je kinderen dat ze kunnen doen wat ze willen doen, en vertrouw erop dat je ze horen, ook al horen ze ook ideeën van andere mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme