Lise Steegmans
Lise Steegmans Lifestyle 18 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Groot deel van gescheiden moeders komt onder armoedegrens

Meer dan de helft van de vrouwen belandt in het jaar van de scheiding onder de armoedegrens. Het gaat dan met name om vrouwen met kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Bram Hogendoorn, die afgelopen maand promoveerde op het thema ‘scheiding en ongelijkheid’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Gescheiden moeders onder armoedegrens

Samenwonen, maar niet getrouwd? Daardoor komen steeds meer mensen in de problemen na een scheiding. Vooral vrouwen, hoog- en laagopgeleid, gaan er na een scheiding op achteruit. Lager opgeleide vrouwen belanden vaker onder de armoedegrens. Maar liefst 58 procent van deze vrouwen komt in het jaar van scheiding onder de armoedegrens, in de meeste gevallen gaat het om moeders met kinderen. Hoger opgeleide vrouwen, die vaak hun carrière deels opgeven omdat hun man veel verdient, komen dan misschien minder vaak onder de armoedegrens terecht, zij gaan er vaak wel financieel gezien het meest op achteruit.

Samenwoners

Tegenwoordig is trouwen niet meer vanzelfsprekend. Samenwonen daarentegen wel. Koppels kopen al snel een huis en een auto samen, nemen een gezamenlijke rekening en krijgen kinderen. Deze ‘samenwoners’ leven samen alsof ze getrouwd zijn, maar zijn dat niet. In Nederland zijn er een miljoen stellen bij elkaar die niet getrouwd zijn. In 400.000 gevallen hebben de samenwoners kinderen.

Extra zorg betekent extra kosten

Van de samenwoners met kinderen die uit elkaar gaan, woont 71 procent van de kinderen bij hun moeder. Die zorg brengt extra kosten met zich mee. Niet alleen kan de moeder de woonlasten niet meer verdelen, ook moet het huis groot genoeg zijn voor een leven met kinderen, zijn de uitgaven hoger en is het moeilijker om volledig te werken als je ook moet zorgen voor de kinderen.

Armoedegrens

Het sociaal minimum in Nederland is voor een alleenstaande 1.250 euro per maand, lezen we op de website van het UWV. De internationale definitie van armoede ligt iets hoger, namelijk op 1.291 euro per maand. Voor zijn promotieonderzoek hield Bram Hogendoorn de internationale definitie aan.

Eerder bleek dat veel ouders na een scheiding noodgedwongen samenwonen met hun ex. Vanwege de huidige situatie op de woningmarkt is een ander huis – groot genoeg en geschikt voor kinderen – vaak moeilijk te vinden. Daarover lees je hier meer

Gescheiden moeder: ‘Ik vind het vreselijk om single te zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme