Hoe ben jij zwanger? ‘Nu, 8 jaar later, ben ik zwanger van mijn tweede’

Persoonlijk Wilma Groothuis 4 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Elles (32), die 36 weken zwanger is.

Naam: Elles
Aantal weken zwanger: 36
Samen met: Demitri
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Huishoudelijke hulp

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik heb een dochter van 8 jaar en nu, 8 jaar later, ben ik zwanger van mijn tweede kind. De tijd ertussen is dus wel aardig lang, alleen hebben we er niet lang op gewacht. Dat komt omdat ik nu een andere relatie heb en wij samen een kind krijgen. We hebben er bewust voor gekozen, ik liet mijn spiraal eruit halen en binnen twee maanden was ik zwanger. We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar we zijn er heel erg blij mee. Het is van harte welkom.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het wel redelijk snel door, omdat we bezig waren om zwanger te worden. Ik had eerder al een paar testen gedaan die negatief waren en ik was eigenlijk aan het wachten op het moment dat ik misselijk werd. Mijn eerste zwangerschap begon namelijk ook zo, dus ik verwachtte dat dat opnieuw ging gebeuren. Ik werd alleen niet misselijk, dus het was eigenlijk alsnog wel een verrassing.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger! Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik veel misselijk en moest ik tot week 20 vaak overgeven, nu was dat maar een enkele keer het geval. Wel ben ik deze zwangerschap heel snel moe, dat had ik bij mijn eerste juist weer niet. Sinds week 30 heb ik ook last van mijn bekken, dat had ik tijdens mijn eerste ook niet. Ik ga daarvoor naar de fysiotherapeut, maar helaas neemt het eerder toe dan dat het overgaat. Maar ondanks dat voel ik me zeker goed.

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik een stuk jonger, ik was 23 en liet het toen allemaal op me afkomen. Ik vond het toen ook spannender, omdat je niet weet wat je kan verwachten. Nu is het nog steeds wel spannend, maar je hebt het al een keer meegemaakt, wat een hoop scheelt. Ik besef nu ook goed dat elke zwangerschap anders is, dat is bijzonder om mee te maken.”

Zoet of hartig?

“Aan het begin was het voornamelijk hartig, maar momenteel eet ik elke dag een hele bak met aardbeien leeg, haha. Dus nu neig ik meer naar zoetigheid, maar het wisselt zich een beetje af.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Allebei wel. Om de kleinste dingen kan ik al huilen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsshoot met ons gezin laatst. Dan kijk ik naar mijn gezin en zie ik hen en mezelf op een bepaalde manier, wat mij emotioneert en dan moet ik huilen. Ook ben ik wel wat sneller chagrijnig, gewoon wat sneller aangebrand dan normaal, maar dat is denk ik ook logisch. Dat doen al die hormonen met je. Mijn partner gaat er heel goed mee om, dat is natuurlijk ook heel fijn.”

Hoe ben jij zwanger Elles

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Een beetje ertussenin denk ik. We hadden aan het begin al aardig veel spullen, dus dat scheelde wel. De nesteldrang met het schoonmaken, wassen en opruimen begint nu een beetje te komen. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik deze drang al eerder, rond de 25 weken, dus dat is nu wel later. Alleen kan ik door mijn bekkenpijn helaas niet alles doen wat ik wil doen en ik vind het altijd moeilijk om iets uit handen te geven. Gelukkig kan je soms, door even slim na te denken, oplossingen hiervoor vinden, zoals de strijkplank op zithoogte neerzetten, zodat ik zittend kan strijken.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Omdat het mijn tweede kind is, leek het mij wel leuk om het een verrassing te houden, maar het is het eerste kind van Demitri en hij wilde het toch wel graag weten. Toen hebben we samen besloten dat we bij de 20-wekenecho het geslacht zouden horen. En het is een jongetje! Dat was wel een verrassing voor mij, op de één of andere manier verwachtte ik dat het een meisje zou zijn. Dat moest toen nog even landen, maar uiteraard zijn we ook erg blij met een jongen.”

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei! Toen ik zwanger was van mijn dochter had ik een babyshower, maar geen gender reveal party, omdat ik toen al wist wat het ging worden. Nu hadden we wel een gender reveal party gedaan, wat ik heel spannend vond. Familie en vrienden van ons allebei waren erbij en de bekendmaking was door middel van een confettikanon met blauwe confetti. Dat was heel erg leuk. Ik heb ook een babyshower gehad tijdens deze zwangerschap, dat was ook ontzettend leuk.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Een beetje ertussenin, haha. Ik ben op zich wel van het op tijd mijn rust pakken, maar aan de andere kant ga ik soms toch te snel door met alles. Ik geef dingen gewoon liever niet uit handen, dan denk ik dat ik te lang erop moet wachten, dus doe ik het liever zelf. Ik word dan ook wel op mijn vingers getikt door Demitri of de fysiotherapeut, dat ik toch weer teveel heb gedaan. Door die bekkenpijn kan ik natuurlijk ook steeds minder, dus moet ik gewoon rust nemen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik wil het liefst thuis bevallen. Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis en nu wil ik graag ervaren hoe het is om thuis te bevallen. Het lijkt me fijn om in je eigen omgeving te zijn en de kans dat ik thuis kan bevallen is er gelukkig nog steeds, dus we hopen erop. Als het toch in het ziekenhuis nodig zou zijn of als ik tijdens de bevalling plotseling naar het ziekenhuis moet, kan dat gelukkig gewoon, dus dat is ook een fijn idee.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd wakker door het bloed dat eruit gutste’

Hoe ben jij zwanger Elles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme