Deze gevaarlijke babytrend is populair in Afrika

Baby Julia van Buuren 7 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Een lichtere huidskleur betekent een hogere plek in de samenleving, althans zo luidt de onuitgesproken regel in veel Afrikaanse landen. Het bleken van de huid is daarom niet ongewoon, maar het bleken van de foetus is wel nieuw. Zwangere vrouwen in onder andere Nigeria en Ghana slikken chemische pillen die de huid van hun ongeboren kind lichter zou maken. Dit wordt ook wel baby bleaching genoemd.

Het bleken van de huid gebeurt al langer in Afrikaanse landen. De hoeveelheid producten, leveranciers en diensten laat zien dat er tientallen miljoenen mensen vanuit het hele continent gebruik maken van bleekproducten.

Bleken huid in Afrikaanse landen

In veel Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, wordt verlangd naar een lichtere huidskleur. Dit heeft alles te maken met colorisme, hierbij wordt de tint van een bepaalde huidskleur gerankt, een lichte kleur is dan beter dan een donkere. Deze gedachte is afkomstig vanuit het koloniale verleden waar blanke Europeanen machtig waren en als superieur werden beschouwd. Nu speelt de schoonheidsindustrie hier verder op in, zo wordt er geadverteerd dat een lichtere huid mooier en eerlijker is.

Lichte huidskleur

Het verlangen naar een lichtere huidskleur heeft te maken met de macht die een witte huid representeert. Mensen met een lichtere huid hebben toegang tot privileges en een hogere economische en sociale status. Daarnaast staat een lichtere huid in Afrika symbool voor aantrekkelijkheid, dit geldt met name voor vrouwen. Dit is voor sommige vrouwen dan ook een reden om zo vroeg mogelijk te beginnen met het bleken van de huid. Vrouwen vergroten hiermee de kans dat ze een man huwen en daarmee een hoge positie in de samenleving kunnen bereiken.

Gevaarlijk

Uit onderzoek blijkt dat veel bleekproducten voor de huid een hoog percentage kwik bevatten. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen, juist bij ongeboren baby’s en (jonge) kinderen. Volgens de World Health Organization gebruiken Nigeriaanse vrouwen het vaakst bleekproducten met kwik erin.

Glutathion, een natuurlijke antioxidant die door de lever wordt geproduceerd, wordt steeds meer gebruikt in de vorm van tabletten met antioxidantensupplementen. Deze pillen zouden de huid van het ongeboren kind lichter kunnen maken.

Daarnaast zijn er injecties, maar wat de inhoud is, is vaak maar de vraag.

Hoewel de Glutathionpillen en kwik in producten illegaal zijn in Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia, is het nog steeds verkrijgbaar met alle gevolgen van dien.

Badderen in bleekmiddel

Naast het slikken van pillen tijdens de zwangerschap of het spuiten van injecties, zijn er ook vrouwen die hun kinderen badderen in water met zelfgemaakte zeep die gemixt is met huidbleekmiddelen, waaronder citroenzuur, caroteen, glutathion en kojinezuur.

Meerdere dermatologen waarschuwen voor de producten. Ze kunnen veel problemen veroorzaken op de huid zoals huidverdunning, verkleuring, huiduitslag, irritatie of acne. Ook in het lichaam, waar het niet altijd zichtbaar is, kan schade ontstaan. Veel producten bevatten namelijk steroïden, die schade aan de nieren, neurologische stoornissen, botafwijkingen en gewichtstoenamen kunnen veroorzaken. De World Health Organisation waarschuwt zelfs voor psychose, hersenbeschadiging bij foetussen en kanker als gevolg.

Black History Month: dit is wat je jouw kind daarover wilt leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme