‘Hypnobirthing alleen is geen gouden ticket voor een ontspannen bevalling’

Persoonlijk Lisa van den Akker 19 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Na verschillende banen in de mode-industrie en acht jaar werken op het hoofdkantoor van een groot kledingmerk, besluit Rose (35) om haar hart te volgen. Na veel persoonlijk en verdiepend werk te hebben gedaan, besluit ze om voor zichzelf te beginnen. Ze richt Mama Nature op en geeft nu hypnobirthing-cursussen en postpartum-behandelingen. “Ik gun iedere vrouw een ontspannen geboorteproces en liefdevol herstel.”

Famme spreekt Rose over haar missie om (aanstaande) ouders te helpen en ondersteunen in deze overweldigende periode.

Transitie van vrouw naar moeder

“Er heerst nog steeds veel angst rondom het geboorteproces”, vertelt Rose die inmiddels moeder is van Jack (6 jaar) en George (3 jaar). “Mijn eerste zwangerschap heb ik als zeer bijzonder ervaren. Er groeide nieuw leven in mijn buik, dat vond ik geweldig. Ik besloot om een cursus hypnobirthing te volgen en dat bleek echt perfect bij me te passen. Onze eerste zoon Jack is mede dankzij hypnobirthing uiteindelijk in alle rust en kalmte ter wereld gekomen.”

Ze vervolgt: “In mijn transitie van vrouw naar moeder ging ik veel meer voelen en vanuit mijn hart handelen. Dat was een schril contrast met mijn werk op dat moment, want daar was ik vooral met analytisch werk bezig en dus voornamelijk met mijn hoofd. Nadat onze tweede zoon George werd geboren ben ik weer aan het werk gegaan, maar kwam ik erachter dat deze kantoorbaan niet meer bij me paste. Ik ben met mijzelf aan de slag gegaan, ben mezelf tegengekomen, maar heb mezelf vooral opnieuw ontdekt op mentaal, energetisch en spiritueel vlak. Ik ontdekte dat mijn roeping lag in het helpen en ondersteunen van (aanstaande) ouders in deze bijzondere periode.”

Hypnobirthing voor een positieve mindset

Rose wil met haar werk vrouwen vooral helpen om écht te ontspannen en te luisteren naar hun lichaam en wat het nodig heeft. “Een positieve mindset is heel belangrijk. Zelf stond ik er echt heel positief in toen ik zwanger was, ik had gewoon zin in de bevalling en de geboortes van mijn beide zoontjes waren dan ook hele bijzondere en bekrachtigende ervaringen.”

Ze gunt iedere vrouw dat. “Daarom wilde ik ook zo graag zelf hypnobirthing cursussen geven. Het vrouwenlichaam is gemaakt om een kind te baren, het is de geest die we moeten overtuigen. In vijf lessen van 2,5 uur leer ik vrouwen én hun partners hoe ze ontspannen kunnen blijven tijdens het geboorteproces. Ik vind het belangrijk dat de partner erbij is, zodat hij of zij weet wat de moeder nodig heeft zodat zij in haar bubble kan blijven en kan voelen wat haar lichaam nodig heeft.”

Zelf de regie

Tijdens de cursus biedt ze verschillende tools aan. “Daarbij is het van belang dat je zelf gaat uitzoeken wat voor jou werkt. Het is de bedoeling dat je er daarna echt zelf mee aan de slag gaat. Een cursus hypnobirthing alleen is geen gouden ticket voor een ontspannen bevalling. Je moet je lichaam echt conditioneren, hoe meer je oefent, hoe sneller je jezelf in ontspanning kan brengen en hoe beter je bepaalde tools kan toepassen tijdens het geboorteproces.”

“Ik hoop dat vrouwen door middel van hypnobirthing echt voelen wat ze in huis hebben. Een geboorte kan een waanzinnige ervaring zijn. Het belangrijkste is dat (aanstaande) ouders altijd weten dat ze de regie in handen hebben, dat ze beslissingen kunnen maken vanuit hun eigen kracht. Het is jouw geboorteproces, jij beslist, ongeacht hoe het loopt.”

roos mama nature hypnobirthing postpartum behandelingen
Bron: Wendy Symons Fotograaf: Wendy Symons

Postpartum behandelingen

Naast hypnobirthing geeft Rose met Mama Nature ook postpartum-behandelingen, iets dat nog niet zo bekend is in Nederland. Zelf kende ze het dan ook nog niet toen ze net bevallen was van haar twee kinderen. De behandelingen zijn bedoeld om pas bevallen vrouwen te ondersteunen in hun fysieke en emotionele herstel. “De kwaliteit van je herstel in de eerste veertig dagen na je bevalling zijn bepalend voor de volgende veertig jaar van je leven”, zegt Rose. “Postpartum care is daarom geen luxe maar een must. Veel vrouwen lopen na de bevalling te hard van stapel en krijgen daar later last van. Een goede start is essentieel en het herstel in je kraamtijd heeft effect op je verdere leven en dat van je gezin.”

“Met de postpartum behandelingen bied ik extra ondersteuning en help ik vrouwen om echt weer te ‘landen’ in hun lichaam. Door de behandelingen met liefdevolle zorg en aandacht uit te voeren kan ik mijn steentje bijdragen aan het herstel van de moeder, wat indirect bijdraagt aan de balans in een gezin. Meestal kom ik rond dag vier of vijf na de bevalling, maar dit kan ook zeker op een later moment. Het is maar net waar de nieuwe mama behoefte aan heeft.”

Heling en steun

Rose biedt verschillende soorten postpartum-behandelingen aan. Zo geeft ze massages, moxa behandelingen, yoni steams en doet ze Bengkung belly-binding. “De meeste vrouwen kiezen voor de full body massage en de moxa behandeling doe ik daar altijd standaard bij. Het kan dan naar wens nog uitgebreid worden met een yoni steam of een belly-binding. Veel vrouwen vinden de massage zo fijn dat ze daarna zeggen: ‘Doe toch maar alles.’ Het is ook echt geen overbodige luxe. Iedere vrouw zou dit zichzelf moeten gunnen.”

roos mama nature hypnobirthing postpartum behandelingen
Bron: Wendy Symons Fotograaf: Wendy Symons

Door de postpartum-behandelingen maakt Rose veel mooie en bijzondere momenten mee. “Laatst kwam ik bij een vrouw thuis die net een vrij pittig geboorteproces achter de rug had. Toch hing er zo’n fijne sfeer in huis en ze had zo’n mooie energie. De puurheid van zo’n baby brengt dat ook met zich mee. Nadat ik haar had ingewikkeld en gezegend voelde ik sterk iets omhoog komen dat met een moederband te maken had. Het bleek dat ze een moeilijke relatie had met haar eigen moeder en dat ze dat extra lastig vond nu ze zelf moeder was geworden. Zo’n behandeling geeft dan zoveel heling en steun, dat vind ik heel bijzonder.”

Anna-Louise is post-partum doula: ‘Het was voor mij een harde landing in het moederschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme