Dit effect heeft jouw beeldschermgebruik op je kind: ‘Slechtere band met je kind’

Kinderen Laurien Bleeker 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Nog steeds trekt het beeldscherm onze aandacht en zitten we, misschien meer dan we eigenlijk willen, achter onze smartphone geplakt. De invloed van jouw beeldschermgebruik ga je merken aan je kind. Vooral in het bijzijn van jonge kinderen kan overmatig telefoongebruik een negatief effect hebben op de hechting, zo blijkt uit onderzoek.

De Tilburg University deed onderzoek naar beeldschermgebruik onder ouders. De uitkomst is, misschien niet geheel verrassend, pijnlijk te noemen. Smartphones hebben een negatief effect op de responsiviteit van ouders op hun kind. Dat betekent dat je minder snel reageert op de behoeftes van je kind, wanneer je achter je telefoon geplakt zit.

De invloed van jouw beeldschermgebruik op je kind

In de praktijk betekent dat, dat je niet de signalen geeft die je kind nodig heeft op bepaalde momenten. Dat komt omdat je die behoeftes van je kind mist. Denk aan een bemoedigende glimlach als je kind in het klimrek klimt en naar jou kijkt. Of aan een complimentje dat je had kunnen geven, toen je kind wel zelf van de glijbaan durfde. Troosten wanneer je kind valt, aanmoedigen wanneer je kind daar (zonder woorden) om vraagt. Alert zijn.

Allemaal dingen die je mist wanneer je achter een beeldscherm zit, maar het zijn wel belangrijke interacties die kinderen nodig hebben van hun ouders. Dit fenomeen heeft zelfs een naam: phubben. In het onderzoek staat de term beschreven als ‘het negeren van iemand in een sociale situatie door naar een smartphone te kijken in plaats van op te letten’.

Riskant voor de hechting met je kind

Het effect hiervan op je kind zie je misschien niet direct, maar ga je pas merken na een tijdje. Misschien zelfs pas na een paar jaar. Dit beaamt ook Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media: “Als een kind minder oogcontact krijgt van ouders dan is dan riskant voor de hechting. En het heeft negatieve effecten voor de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld achterstanden in taalontwikkeling.”

Zeker in het eerste levensjaar van je kind is het belangrijk om veel oogcontact met je baby te maken. Dat is immers een van de weinige communicatiemiddelen die je met je baby hebt. Door in dat eerste jaar goed te reageren op de signalen van je kindje, op zijn of haar behoeften, dan kan je baby veilig hechten. Denk daarbij aan troosten wanneer je baby huilt, tegen je baby praten tijdens het verschonen, hem of haar aankijken tijdens het voeden.

Tips om je telefoon vaker weg te leggen

De telefoon wegleggen kan best lastig zijn. Heb je het gevoel dat je best wat minder op je scherm zou kunnen kijken wanneer je met je kind bent? Dan heb je misschien wat aan deze tips:

  • Zet je push-notificaties uit zodat je niet elke keer de drang voelt om te kijken van wie je een berichtje ontvangt
  • Leg je telefoon even helemaal weg als je met je kind bent. Bijvoorbeeld in een la of op de kast.
  • Zet je telefoon op ‘niet storen’, waarbij je bijvoorbeeld nog wel gebeld kan worden, mocht je echt bereikbaar willen zijn.
  • Stel een tijdslimiet in per dag voor je telefoongebruik, of per app. Dit maakt je ook bewust van de hoeveel tijd die je achter het scherm doorbrengt.
  • Ga iets anders doen waarbij je wel kan reageren op de behoeftes van je kind, zoals de was opvouwen of een beetje opruimen.
  • Wees je bewust van je schermtijd en wat het met je kind doet als het jou steeds achter een scherm ziet. Je geeft een voorbeeld, maar misschien niet het voorbeeld dat je wil geven.

Hoeveel schermtijd is oké? Stel jezelf deze 3 simpele vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen