Dít kun je doen als jouw kind last heeft van obstipatie

Gezondheid Vera Guldemeester 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Veel kleine kinderen krijgen te maken met obstipatie, ook wel verstopping genoemd. Het is erg vervelend voor ze en het kan voor veel ongemak zorgen. Ben je benieuwd hoe je obstipatie bij kleine kinderen kunt herkennen, wat je kunt doen als je kind het heeft en hoe je het kan voorkomen? Je leest het hieronder.

Obstipatie, ook wel bekend als verstopping, is een spijsverteringsprobleem waarbij het kind moeite heeft met het legen van de darmen. De ontlasting is hard, droog en het kan daarom moeilijk en pijnlijk zijn om naar het toilet te gaan.

Herkenning van obstipatie bij kleine kinderen

Heb je het idee dat jouw kind obstipatie heeft? Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen.

1. Buikpijn

Een van de meest voorkomende tekenen van obstipatie bij kinderen is buikpijn. Jouw kind kan klagen over een zeurende of krampachtige pijn in de buik. Ook kan het door de pijn veel huilen.

2. Moeilijke en pijnlijke stoelgang

Kinderen met obstipatie ervaren vaak een moeilijke en pijnlijke stoelgang. Ze kunnen zelfs bang worden om naar het toilet te gaan.

3. Harde ontlasting

De ontlasting van een kind met obstipatie is meestal hard en droog. Het kan eruitzien als kleine keutels. Het kost een kind veel meer moeite om deze keutels uit te poepen, dan wanneer de ontlasting zachter is.

4. Minder vaak naar het toilet

Kinderen met obstipatie gaan vaak minder vaak naar het toilet dan normaal. Zo kan het soms dagen of nog langer duren, voordat hij of zij heeft gepoept.

5. Opgeblazen buik

Een opgeblazen buik kan een ander teken zijn van obstipatie bij kinderen. De ophoping van eten in de darmen kan ervoor zorgen dat de buik opgezwollen wordt.

Wat kun je doen als jouw kind last heeft van obstipatie?

Als je denkt dat jouw kind last heeft van een verstopping, dan kun je verschillende stappen ondernemen.

Bezoek aan huisarts

Wanneer je denkt dat jouw kind last heeft van obstipatie, dan is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de huisarts. In sommige gevallen kan de huisarts medicatie voorschrijven om de stoelgang makkelijker te maken.

Aanpassingen maken in het eten en drinken

Gezond eten en drinken is extra belangrijk wanneer jouw kind last van obstipatie heeft. Zorg ervoor dat je kind voldoende vezels eet, zoals volkoren granen, fruit en groenten. Vezels helpen de ontlasting zachter te maken en zullen de darmbewegingen stimuleren. Ook is het belangrijk om genoeg water te drinken. Hiermee hou je de ontlasting soepel.

Regelmatig naar het toilet

Moedig je kind aan om op regelmatige tijdstippen naar het toilet te gaan, vooral na het eten. Dit kan helpen om een routine te ontwikkelen, waardoor het makkelijker wordt om te gaan poepen.

Veel lichaamsbeweging

Veel lichaamsbeweging is belangrijk voor gezonde darmen. Moedig jouw kind aan om actief te zijn en regelmatig te bewegen. Je zal zien dat het hierdoor vaker naar het toilet moet.

Hoe kun je obstipatie voorkomen?

Wil je een verstopping van de darmen voorkomen? Hou dan de volgende dingen in de gaten.

Luister naar aandrang

Leer je kind om naar het toilet te gaan als ze de drang voelen. Het onderdrukken van aandrang kan juist zorgen voor obstipatie.

Creëer een ontspannen omgeving

Zorg ervoor dat de toiletruimte comfortabel en uitnodigend is voor je kind. Dit kan helpen om eventuele angst voor het toiletgebruik te verminderen.

Vezelrijk eten

Zorg ervoor dat je kind genoeg vezels eet. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten, helpen de ontlasting zachter te maken en de darmbewegingen te bevorderen.

Genoeg drinken

Laat je kind genoeg water drinken. Vezels hebben vocht nodig om goed te werken. Het drinken van water helpt om de ontlasting soepel te houden.

Genoeg bewegen

Laat je kind lekker actief zijn. Beweging zal de darmbewegingen stimuleren en helpt dan ook bij een goede spijsvertering.

Weinig suiker

Suiker kan obstipatie erger maken. Hou hier rekening mee als je het aan je kind geeft.

Voorkom stress

Wist je dat stress obstipatie kan verergeren? Probeer je kind lekker te laten ontspannen in een stressvrije omgeving.

Gouden tips voor aambeien (+ zo gaan ze snel weg)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme