Is je kind een slechte drinker? Zo krijgt hij voldoende vocht binnen

Kinderen Maartje Scheffer 29 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Met warm weer is het al helemaal van belang dat je kind voldoende drinkt. Maar niet alle kinderen zijn fan van een flesje water, en voor slechte drinkers kan de zomer dan ook een uitdaging zijn. Zo zorg je ervoor dat je kind hoe dan ook genoeg vocht binnenkrijgt onder de zon.

Heb je een slechte drinker thuis? Dan moet je wellicht iets creatiever gaan denken hoe je kleine toch genoeg kan drinken tijdens de zomerdagen. Zonder genoeg vochtinname heeft je kind immers een grotere kans op uitdroging.

Hoeveel moet je kind dagelijks drinken?

Eerst even een kleine reminder: hoeveel moet je kind ook alweer drinken op een dag? Een kind vanaf één  jaar heeft ongeveer één liter vocht per dag nodig, inclusief borstvoeding, opvolgmelk of koeienmelk. Tot vier jaar heeft je kind zo’n twee bekertjes melk of zuivel nodig. Kinderen ouder dan vier jaar die meer wegen dan 20 kilo hebben 1,5 tot 2 liter per dag nodig, evenveel als volwassenen. Bij deze vochtinname worden fruitsappen, limonade of frisdrank niet meegerekend, wegens de grote hoeveelheden suikers.

Zo kun je je kind genoeg laten drinken

Ziet je kind een simpel glaasje water niet zo zitten? Op deze manieren kan je kind tóch genoeg vocht binnenkrijgen:

Fruitwater

Maak van een bekertje water fruitwater, door er aardbeien, watermeloen, limoen of sinaasappel aan toe te voegen. Kleurrijk, lekker en gezond!

IJsjes

Alles is opeens lekkerder in de vorm van een ijsje. Datzelfde fruitwater kun je in de blender gooien en vervolgens in een ijsvormpje gieten en invriezen. Verfrissend en een hele leuke manier voor je kind om vocht binnen te krijgen!

Leuke bekers

Neem je kind eens mee naar een winkel waar je leuke bekers kunt kopen en laat je kind er zelf een uitkiezen, met als compromis dat jullie vanaf nu lekker veel water gaan drinken.

Slappe thee

Fan van thee? Je kunt je kind in plaats van simpel water ook slappe thee geven, als hij dat lekker vindt. Een kamillethee, rooibos of thee met fruitsmaak vallen vaak goed in de smaak.

Extra borstvoeding

Geef je nog borstvoeding, maar niet meer de hele dag door? Dan kan je prima de borst op extra momenten aanbieden met warm weer, als dit de voorkeur heeft van je kind.

Stickertjes plakken

Voor ieder bekertje water of fruitwater dat je kind leegdrinkt mag er een sticker geplakt worden: een ouderwetse strategie die vaak als geen ander werkt. Aan het einde van de zomer een cadeautje uitzoeken met een volle stickerkaart maakt het extra leuk.

Waarom je baby de eerste 6 maanden beter geen water kan drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme