How to: je kledingkast handig opruimen en indelen

Lifestyle Lisa van den Akker 11 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Een kast zoals Carrie Bradshaw uit Sex and the City daar dromen we als vrouw allemaal van. Maar de realiteit schotelt ons helaas iets anders voor. Je kledingkast af en toe eens flink opruimen en ordenen kan echter al een hoop schelen. Weggooien, verkopen, sorteren en opnieuw indelen; dit klusje is zo geklaard.

Waar moet je beginnen? Gewoon vooraan. Zet een fijn muziekje aan en gooi de ramen lekker open voor wat frisse lucht. Deel je kledingkast vervolgens op in verschillende delen: kleding, schoenen, accessoires planken/lades. Met deze simpele stappen is het organisatieproces zo te tackelen.

Kledingkast opruimen

Werk vervolgens ieder deel van je kast afzonderlijk af. Zo hou je het overzicht.

Kleding

1. Pas al je kleren door, van rokken en broeken tot shirts en zelfs je ondergoed.
2. Gooi weg wat (te)beschadigd, te klein of te groot is of waarvan je nu al weet het nooit meer te gaan dragen.
3. Maak vervolgens drie aparte zakken: doneren, kleermaker en houden.
Tip: Ooit overwogen om interessante stukken te verkopen? Dit kan super makkelijk op bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted. Andere optie: houd een kledingruil met je vriendinnen.

Schoenen

1. Pas al je schoenen door en gooi weg wat (te) beschadigd, te vies, te klein of te groot is of waarvan je nu al weet het nooit meer te gaan dragen.
2. Maak vervolgens drie aparte zakken: doneren, verkopen en houden.
3. Doe je makkelijke sneakers en slippers in een rieten mand of bak en zet in de kast. Zet je mooiste schoenen netjes gesorteerd in de kast of op een plank. Verdeel ze bijvoorbeeld naar kleur en gelegenheid of in een zomer-en wintercollectie. Zo heb je een duidelijk overzicht en houd je ze netjes.

Accessoires

1. Hieronder vallen riemen, tassen, hoeden, zonnebrillen en sieraden, dus dat wordt een heikel en secuur klusje. Sorteer alle exemplaren die vies, dof of gebroken zijn of bijvoorbeeld sieraden die helemaal in de knoop zitten.
2. Maak vervolgens weer drie aparte bakjes: doneren, verkopen en houden.
3. Vergeet niet je belangrijkste erfstukken (oma’s tas van Chanel of parelketting bijvoorbeeld) te bewaren. Ze zou zich omdraaien in haar graf, wetende dat jij dit loopt te verpatsen.
4. Bevestig eventueel stangen, handels en haakjes aan de muur om accessoires aan op te hangen.

Hangende kleding

1. Maak een onderverdeling in wat je allemaal aan items hebt en welke je echt nodig hebt en van plan bent te gaan dragen. Vooral dat laatste ja.
2. Hang de kleding op kleur of naar lengte. Overzicht scheelt je een hoop tijd en moeite in de ochtend of wanneer je haast hebt.

Planken & lades

1. Verdeel je laden in per stapel of met bakken. Vooral in het geval van accessoires zoals sieraden en riemen of kleine items zoals sokken en ondergoed.
2. Items zoals jeans, t-shirts en wollen truien kun je gemakkelijk opgevouwen neerleggen.
3. Vis al je winterkleding uit je garderobe en berg netjes op in kledinghoezen of waterdichte bakken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen