Met deze kleuren in de slaapkamer zouden jij (én je kind) beter slapen

Lifestyle Bedrock 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De laatste kamer die je ziet voordat je in slaap valt en de eerste wanneer je weer wakker wordt: de slaapkamer. Klinkt belangrijk toch? Dat is het ook, want de juiste decor kan voor een goede nachtrust zorgen, zowel voor jou als voor je kind. Kleur- en ontwerpexperts delen hun favoriete slaaptinten die je helemaal tot rust laten komen.

“We hebben voortdurend interactie met kleur – bewust en onbewust. Het is zo’n mooi, krachtig hulpmiddel dat we allemaal hebben dat we het een beetje vergeten en als vanzelfsprekend beschouwen,” zegt kleurentherapeut Walaa AlMuhaiteeb. Een overhaaste kleurkeuze is dus niet aan te raden. Maar wat dan wel?

Hoe bepaal je de kleurkeuze?

Het is eerste wat je duidelijk moet hebben is wat je uit de ruimte wilt halen en wat de doelen van de kamers zijn. Interieurmanager Barry Reidy raad aan om jezelf af te vragen wat de sfeer is die je wilt creëren. Wat betekent een rustgevende ruimte volgens jou? “Een slaapkamer kan je superkracht zijn. We hebben allemaal een ruimte nodig om te ontspannen, ons comfortabel en veilig te voelen en om jezelf op te laden,” vertelt Reidy

Lisa Galano, interieurontwerpster, vindt dat je je moet beperken op een ontspannende toon die je aanspreekt.  Velen zullen rust willen vinden in de slaapkamer om te helpen met kalmeren. Heldere, stimulerende kleuren zijn dan niet de oplossing. AlMuhaiteeb legt het uit: “Als we kleuren aanbrengen die opwindend zijn en de geest stimuleren , zoals geel – zal het ons geen rustgevende slaap geven. Het zal het doel van de ruimte niet echt helpen.”

De kleuren

Reidy, Galano en AlMuhaiteeb hebben een lijst gevormd met verzorgende tinten die geassocieerd worden met de kalmte en ontspanning die een slaapruimte nodig heeft. Gegarandeerd uitrusten!

  • Lichtblauw
  • Lichtgrijs
  • Mauve
  • Natuurlijke houttinten
  • Off-white
  • Perzik
  • Lichtgroen
  • Taling
  • Warm beige

Deze lichte, zachte kleuren zijn gemakkelijk voor het oog en stimulerend voor de zintuigen. De meeste mensen zullen deze kleuren ook ontspannend vinden om naar te kijken.

De experts zijn het er wel mee eens dat je ook zeker rekening moet houden met je persoonlijke smaak. Blauw- en groentinten worden zeker aanbevolen voor slaapkamers, maar hier hoeven de blauw- en groenhaters zich natuurlijk niks van aan te trekken.

Het is makkelijk om te beginnen met de doelen die je voor je ruimte hebt gesteld, of dat nu ontspanning is of iets anders. Sluit dan je ogen en probeer te zien welke kleuren in je opkomen. Dit zijn de tinten waar je mee wilt beginnen.

Moral of the story

Zachte, gedempte kleuren worden beschouwd als geweldige keuzes voor die ene belangrijke kamer. Laat dit je echter niet stoppen om ook na te denken over je eigen kleurvoorkeuren en de doelen die je hebt voor je slaapkamer. Combineer je palet met een ondersteunend matras of kussen, verlichting en gave nachtkastjes. Creëer je eigen ontspanning met je eigen kleuren!

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock.

Dit is het effect van verschillende kleuren in de kinderkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme