‘Geef oma eens een knuffel!’ Dit is waarom je dat beter niet tegen je kind kunt zeggen

Kinderen Laurien Bleeker 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Je wilt dat je kind opgroeit tot een zelfstandige volwassene die eigen keuzes kan maken en zijn grenzen weet aan te geven. Het is dan ook een van de belangrijkste dingen om je kind grenzen aan te leren tijdens de opvoeding.Lichamelijke grenzen horen daar natuurlijk ook bij, maar dat is soms nog best lastig. Want oma verwacht misschien een knuffel bij het weggaan? Zo leert je kind aan om zelf zijn of haar grens aan te geven bij het wel of niet geven van en knuffel.

‘Vooruit, geef opa een dikke knuffel!’

Wie heeft dit niet gezegd tegen z’n kind? Wij allemaal wel eens toch? Tot je stil staat bij wat je eigenlijk van je kind verlangt op zo’n moment. Misschien wil je kind helemaal geen knuffel geven, maar voelt hij zich onder druk gezet omdat vier volwassenen naar hem staan te kijken, afwachtend tot hij een knuffel geeft aan opa. Of oma. Of z’n tante. Hij voelt zich op dat moment (bijna) verplicht om toch die knuffel te geven, helemaal als de ‘ontvanger’ al met open armen klaar staat, maar eigenlijk gaan jullie als volwassenen op dat moment totaal voorbij aan zijn behoeftes en dus over zijn grens heen. Je kind krijgt zo mee dat het er niet toe doet hoe hij zich voelt of wat hij wel of niet wil.

Laat je kind zelf kiezen

Hij leert dat hij niet de regie heeft over zijn eigen lichaam, terwijl je hem juist wil aanleren dat hij zijn eigen grenzen leert kennen en nee zegt tegen anderen die iets van hem of zijn lichaam willen, terwijl hij dat niet wil. Wat je kan doen is je kind steunen in zo’n situatie en tegen hem zeggen dat hij zelf het beste aanvoelt wat hij wel of niet wil en dat dat ok is. Je kan bijvoorbeeld wel zeggen: ‘oma gaat weg, hoe wil je haar gedag zeggen? Met een knuffel, even zwaaien of een high five?’.

Wat als opa of oma dit niet leuk vindt?

Dat kan, maar leg dan uit dat het in dit geval niet alleen gaat om hun behoeftes, maar juist ook die van hun kleinkind. En dat als hij verplicht een knuffel moet geven, terwijl hij dat niet wil, jullie als volwassenen voorbij gaan aan zijn grenzen en hij zo leert dat anderen over hem beslissen. Vertel ze dat jullie je kind leren om bewust met zijn of haar eigen grenzen om te gaan. Juist in vertrouwde situaties en met vertrouwde mensen om je kind heen, moet hij helemaal zichzelf kunnen zijn.

Deze belangrijke les mogen jouw kinderen niet ontgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kleine grote mensen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme