Hoe lichaamsvet je vruchtbaarheid kan beïnvloeden

Kinderen Maaike van de Graaf 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Iedereen weet dat een gezond gewicht tijdens je zwangerschap belangrijk is, maar wist je dat je gewicht ook van invloed kan zijn op je vruchtbaarheid? In dit artikel vertellen we hoe lichaamsvet je vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Even een disclaimer vooraf: wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Lichaamsvet en vruchtbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat twaalf procent van de vrouwen die moeite hebben met zwanger worden, te wijten is aan over-of ondergewicht. Hoe dat kan? Ons vetweefsel scheidt hormonen af die de ovulatie reguleren. Wanneer je te veel lichaamsvet hebt, kunnen te veel hormonen de ovulatie en/of bevruchting verstoren. Bij te weinig lichaamsvet worden juist te weinig hormonen aangemaakt om daadwerkelijk zwanger te worden.

Wanneer je overgewicht hebt

Vrouwen die te zwaar zijn voor hun lengte, kunnen dus moeite hebben met zwanger worden. Vruchtbaarheidsspecialist Liyun Li legt uit hoe dat zit: ‘Het dragen van gewicht rond je buik is zorgwekkend omdat vetcellen in dat gebied de neiging hebben om meer hormonen af te geven die de vruchtbaarheid verstoren.’

Een probleem dat wordt veroorzaakt door overgewicht is insulineresistentie. Vrouwen met deze aandoening hebben hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) en oestrogeen die de ovulatie bemoeilijken. Een bepaald niveau van hormonen is namelijk nodig om een ​​gezond baarmoederslijmvlies te bevorderen. Als er meer weefsel (lees: vet) is om die hormonen op te nemen, wordt het proces verstoort.

PCOS

Een van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid is PCOS, dat – hoeft niet, kan wel – wordt versterkt door obesitas. Vruchtbaarheidsspecialist Li vertelt: ‘Vrouwen met PCOS hebben een ovulatoire disfunctie die wordt versterkt naarmate het gewicht toeneemt.’ Wel benadrukt zij dat lang niet alle vrouwen die PCOS hebben, te zwaar zijn.

Wanneer je ondergewicht hebt

Te licht zijn voor je lengte kan ook van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Liyun Li legt uit: ‘Als het lichaam het idee heeft dat er niet genoeg energie te halen valt uit de calorieën, stopt de ovulatie.’ Ook tijdens de zwangerschap kan dat zorgen voor complicaties: het kan dan namelijk zijn dat je baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te groeien.

Gezond gewicht bepalen

Mocht je benieuwd zijn of je een gezond gewicht hebt, dan kun je je BMI berekenen. Heb jij een gezond gewicht maar je partner niet? Dan kan het ook voor hem handig zijn toch wat af te vallen: voergewicht kan het aantal zaadcellen namelijk verminderen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen