Wetenschappelijk bewezen liefdesadvies? Deze activiteiten versterken je relatie!

Relatie Chiara Izelaar 18 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Iedere start van een relatie lijkt op het begin van een sprookje. Je kunt aan niets anders denken dan je prins(es) op ‘t witte paard, jullie spenderen iedere vrije minuut samen en alles is super spannend. Naar mate de tijd voorbij vliegt raken jullie steeds meer aan elkaar gewend. Of dit nu een sleur veroorzaakt of niet; het is altijd een goed idee om nieuwe energie in jullie liefdesleven te blazen. En wat is er fijner dan dingen ondernemen die jullie nog (of weer) dichter bij elkaar brengt? Volgens de wetenschap staan deze leuke activiteiten garant voor een diepe(re) emotionele relatie, YES! 

1. Tussen de lakens kruipen

Wil je jouw lover héél dicht bij je hebben? Seks brengt jullie niet alleen fysiek, maar ook mentaal dichter bij elkaar. Wanneer je vrijt komt het stofje oxytocine – het liefdeshormoon – vrij, waardoor je je meer verbonden voelt met je partner. Ook zijn er verschillende studies die aantonen dat seks liefdesbanden versterkt. Zo wijst een onderzoek op het feit dat koppels met een gezond seksleven meer tevreden zijn over hun huwelijk dan getrouwde stelletjes die wel wat verandering tussen de lakens willen zien. Een ander onderzoek bewijst dat seks in een toegewijde relatie garant staat voor diepe koppelbinding. Tot slot gaven diverse paren die dagelijks of wekelijks seks hebben aan de gelukkigste relatie ooit te hebben.

2. Praten na de seks

Seks brengt jullie samen, maar praten over seks ook! Uit een onderzoek bleek dat paren die na de seks praten, eerder geneigd zijn om bij elkaar te blijven. Zodra je klaarkomt laat je alles los, en daarom zorgt je orgasme ervoor dat je goed ontspannen raakt. Daarom voel je je een stuk comfortabeler om over jullie vrijpartij te praten. Als jouw partner weet wat jij als fijn hebt ervaren is de kans groot dat hij dit de volgende keer meeneemt. En vice versa! Let’s talk about sex baby!

3. Vrijwilligerswerk doen

Niet alleen seks bevordert het liefdeshormoon. Een studie toont aan dat mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen een hoger oxytocine-niveau hebben dan anderen. Liefdadigheidsacties brengen gevoelens van sociale verbondenheid naar boven en helpt stress te verminderen. Zodra je lekker in je velletje zit en ontspannen bent straal je dit ook uit naar je partner. Het bewijs? Het merendeel van getrouwde stellen die vrijwilligerswerk verrichten blijven langer samen. En laten we eventjes eerlijk zijn, hoe mooi is het om zulk bijzonder werk samen op te pakken?

4. Zweten in de sportschool

Niet alleen is sporten goed voor je lichaam en geest, maar ook voor jullie liefdesband. Onderzoek wijst uit dat samen trainen het geluk in jullie relatie vergroot. Hoe efficiënter de training, hoe sterker jullie emotionele band. Vooral sporten waarbij jullie samen moeten werken zal jullie dichter bij elkaar brengen. Wat dacht je van salsa dansen, tennissen of kickboksen? Welke sport jullie dan ook kiezen, het is sowieso een bindende ervaring om samen een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen en fit te worden!

5. Naar muziek luisteren

Volgens de wetenschap versterkt muziek ons vermogen om contact te maken met anderen. Dit klinkt misschien best logisch als we ons bedenken dat er geen betere plek is om te socializen dan op feestjes. Maar hier zit dus een bepaalde reden achter. Muziek beïnvloedt de delen ons brein die betrokken zijn bij empathie, vertrouwen en samenwerking. En laten deze bouwstenen nu net fundamenteel zijn voor een gezonde relatie! Ook blijkt luisteren naar muziek het liefdeshormoon te stimuleren. Patiënten die slechts 30 minuten naar muziek luisterden, bleken hogere niveaus aan oxytocine te hebben dan degenen die dat niet deden. Dus zet die afspeellijst maar aan tonight! 

6. Iets spannends doen

Nee, ik refereer niet naar seksueel getinte handelingen. Ben je bang voor horrorfilms, zijn hoogtes jouw grootste angst of heb je een spinnenfobie? Plan een een filmavond in, maak een ritje in de hoogste achtbaan en vang een spin. Maar wel samen met je partner natuurlijk! Naast het feit dat je je enorm kwetsbaar opstelt en je partner toelaat om jou te steunen – dit schept op zich al een band -, brengt het samen aangaan van angsten sterke seksuele en romantische aantrekkingskracht naar boven.

7. Of juist iets leuks!

Een psycholoog veronderstelde dat stellen die vaak nieuwe en opwindende activiteiten met elkaar doen meer tevreden zijn over hun relatie. Door avonturen met elkaar aan te gaan vermijden jullie de welbekende sleur. Maar de nieuwe ervaring zorgt er ook voor dat jullie iets met elkaar delen. Daarnaast hebben jullie gespreksmateriaal en misschien wel een nieuwe gedeelde interesse.

8. De wereld zien

Door middel van reizen doen jullie natuurlijk ook nieuwe ervaringen op. Ook heeft onderzoek vastgesteld dat koppels die samen reizen duidelijk meer tevreden zijn over hun relatie dan stelletjes die niet reien. Meer dan 80 procent van de paren die samen reizen zegt dat romantiek nog steeds leeft in hun relatie. En meer dan 70 procent gelooft dat reizen nieuwe romantische inspiratie biedt. “Waar zullen we deze zomer op vakantie gaan, schat?” 

Lees meer over relaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen