Raak jij ook altijd in de war met links en rechts? Je bent niet de enige!

Persoonlijk Sherita Jager 23 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Vind je het moeilijk om links en rechts uit elkaar te halen? Bijvoorbeeld bij het volgen van instructies? Je bent niet de enige. Het is zelfs een wijdverspreid fenomeen! Een groot deel van de mensen vindt het moeilijk om links en rechts uit elkaar te halen.

Links en rechts leer je als kind

De meeste kinderen ontwikkelen een goed begrip van links en rechts als ze zeven of acht zijn. Zodra ze ouder worden kunnen ze steeds lastigere taken uitvoeren waarbij ze het verschil tussen links en rechts kunnen toepassen. Maar voor sommige mensen blijft het verschil tussen links en rechts altijd lastig. Links-rechts-verwarring is vaak een op zichzelf staand probleem, maar in sommige gevallen is het onderdeel van bepaalde leer- of aandachtsproblemen als bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie.

Het verschil tussen links en rechts: een ingewikkeld proces 

Het verschil tussen links en rechts is een ingewikkeld neuropsychologisch proces waarbij meerdere functies van je brein samenwerken. Zo moeten het taalbegrip, het geheugen en sensorische en visuele informatieverwerking allemaal tegelijk samenwerken. Niet zo gek eigenlijk, dat het voor veel mensen lastig blijft en snel het verschil tussen links en rechts benoemen, een echte uitdaging is. Over het algemeen schijnen vrouwen meer moeite te hebben met het verschil tussen links en rechts. De reden hiervoor is niet bekend, maar mannen zijn op visueel-ruimtelijk-vlak vaak beter ontwikkeld, wat kan helpen bij het verschil tussen links en rechts.

Missers in de geneeskunde

Het is niet het einde van de wereld als je de verkeerde afslag neemt, maar er zijn wel veel situaties waarbij het wel belangrijk is het verschil tussen links en rechts te kennen. Er zijn bekende zaken van grote fouten in de geneeskunde, waarbij bijvoorbeeld de verkeerde nier is verwijderd of het verkeerde been is geamputeerd. En hoewel er genoeg controles zijn om dit soort fouten te vermijden, zijn menselijke fouten onontkoombaar.

Afleiding maakt het lastiger het verschil te zien

In een onderzoek, gepubliceerd in Medical Education, werd de impact van afleiding op het verschil tussen links en rechts onderzocht. Ruim 230 geneeskunde studenten werden gevraagd naar het verschil tussen links en rechts terwijl ze achtergrondgeluid hoorden, en afgeleid werden met klinische vragen. Uit het onderzoek bleek dat zelfs het minimale achtergrondgeluid genoeg was om de studenten te verwarren. Daarnaast bleek dat de meeste studenten niet zelf konden inschatten hoe goed ze waren in het onderscheiden. Veel studenten dachten dat ze het verschil tussen links en rechts goed hadden, terwijl uit de resultaten bleek dat ze het toch fout hadden.

Ezelsbruggetjes om het te onthouden

Gelukkig zijn er veel trucjes om het verschil toch te onthouden. De bekendste ezelsbrug is het maken van een ‘L’ met je linkerhand door zowel je wijsvinger als je duim op te steken. De ‘L’ staat voor links. Een andere truc is door een armband of een ring te dragen om één van de twee handen. Daarnaast kun je kijken naar bijvoorbeeld een moedervlek op de ene kant van je hand of arm en onthouden dat het sproetje op bijvoorbeeld de linker, of rechterkant zit. Ezelsbruggetjes als ‘links is waar je duim aan de rechterkant zit’ maken het vaak alleen maar moeilijker om het verschil te onthouden.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme