Dit bedrijf doet aan ‘paid period leave’ en wij willen het ook want werken tijdens je heftigste dagen kan echt een hel zijn

Body Gina Koninkx 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Alle vrouwen zullen dit erkennen: je menstruatie kan voor behoorlijk wat ongemakken zorgen. Van ondraaglijke buikkrampen tot knallende koppijn en algehele malaise. Zeker niet te vergelijken met de mannengriep. De rollen zouden voor de grap eens omgedraaid moeten zijn.

Hoe dan ook, elke f*cking maand loop jij weer rond met deze klachten. Soms voel je je zelfs zo ziek dat je helemaal niet kunt werken. Maarja, neem jij daar een dag voor op? Waarschijnlijk niet.

Werken tijdens je menstruatie

Het is soms echt geen pretje. Je staat bij het koffieautomaat met je collega’s en je hele onderbuik trekt samen. Een felle pijnkramp trekt door het gebied. Van je menstruatie kun je je echt goed ziek voelen, zo ziek dat je niet kunt werken. Laat staan voor een gezellig praatje bij het koffieautomaat kunt blijven staan.

Het bedrijf Zomato bedacht daar wat op – *dient ontslag in bij huidige bedrijf en solliciteert daar*. Dit bedrijf telt 4000 werknemers waarvan 35% vrouw is. En wat ze daar maar al te goed begrijpen is dat het soms ondoenlijk is om te werken tijdens je menstruatie. Dat vonden zij ook niet echt te doen en daarom besloot het bedrijf dat vrouwen daar met ‘paid period leave’ mogen gaan. Zij krijgen dus – net zoals op normale ziektedagen – doorbetaald op de dagen dat ze ziek zijn van hun menstruatie.

Wij willen dit ook

Het aparte is dat dit bedrijf uit India deze keuze maakt terwijl in dit land de meeste meisjes pas ontdekken wat menstruatie is wanneer ze voor de eerste keer ongesteld worden. Voor een land waar het taboe op menstruatie dus veel groter is dan hier, is het dus behoorlijk opvallend dat uitgerekend daar Zomato deze regeling invoert.

Het mooie is ook nog eens dat bij Zomato het taboe over de paid period leave ook nog eens wordt doorbroken door lekker nonchalant op de mail te gooien dat je een dag later reageert in verband met je – jawel – menstruatieverlof. Go woman. Stuur dit artikel dus vooral ook even door naar je werkgever want wij willen dit ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NY Times

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme