Mikky kiest voor een zaaddonor: ‘Tot diep in de nacht bekeek ik honderden profielen’

Persoonlijk Valéry de Voijs 3 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Sinds haar kindertijd heeft Mikky (36) een grote kinderwens. Haar grootste doel is dan ook om moeder te worden, en haar eigen gezin te hebben. Die wens zal binnenkort in vervulling gaan. Ze kiest er namelijk bewust voor om met behulp van een zaaddonor een alleenstaande moeder te zijn.

“Van thuis uit heb ik altijd geleerd om dingen zelf te regelen. Onafhankelijkheid was namelijk een groot en belangrijk thema binnen de opvoeding. Ik ben opgegroeid op een grote boerderij met veel dieren die constant verzorgd moesten worden. Er was altijd wel een klusje te doen, en al snel kreeg ik mijn eigen verantwoordelijkheden.

Een grote kinderwens

Die onafhankelijkheid had een groot effect op de keuzes die ik maakte. Hoewel ik gemakkelijk de boerderij had kunnen overnemen, stuurden mijn ouders mij naar de universiteit in de stad om te studeren. Ze wilden namelijk dat ik leerde voor een beroep, zodat ik mijn eigen geld kon verdienen. ‘Je moet zelf je eigen boontjes kunnen doppen, meissie’ zei mijn vader altijd.

Mijn vader is inmiddels overleden, maar ik ben zijn advies nooit vergeten. Ik heb Fiscaal Recht gestudeerd, en heb mijn leven op een mooie manier ingericht. Toch ontbreekt er één groot onderdeel in mijn leven. Ik heb namelijk nooit mogen ervaren hoe het is om moeder te zijn. Mijn vorige relatie is zo’n vijf jaar geleden geëindigd, en daarna ben ik nooit meer iemand tegen gekomen met wie ik een relatie wilde.

Tijdens een weekendje weg met mijn beste vriendin, maakte ze een opmerking die ik maar niet kon vergeten. ‘Je bent zo zelfstandig met alles in je leven, maar op het gebied van kinderen stel je je heel afhankelijk op’ zei ze heel casual tijdens een lunch. Later dacht ik lang na over die opmerking, en ik kwam tot de conclusie dat ze gelijk had. Waarom zou ik geen alleenstaande moeder kunnen zijn?

Een zaaddonor was de beste optie

Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken hoe ik als vrijgezel toch mijn kinderwens in vervulling kon laten gaan. Ik heb gedacht aan adoptie, maar kwam uiteindelijk toch tot de conclusie dat ik graag de ervaring wilde hebben om zelf zwanger te zijn. Een spermadonor leek mij dan ook de beste optie.

Via een collega kreeg ik de tip om in Denemarken voor een zaaddonor te kijken. Het zou relatief goedkoop en gemakkelijk zijn om vanuit het buitenland aan een zaaddonor te komen. In Nederland zouden er lange wachttijden zijn, en in verband met mijn leeftijd wilde ik de zwangerschap niet langer uitstellen.

Via de Deense website heb ik uiteindelijk een geschikte kandidaat gekozen. Dat was nog niet gemakkelijk. Als ik op een normale manier verliefd was geworden op mijn partner, was ik minder kieskeurig geweest qua uiterlijk. Nu zat ik met een glas wijn tot diep in de nacht honderden foto’s te keuren.

Op één moment heb ik voor mezelf een knoop moeten doorhakken, en heb ik een geschikte zaaddonor gevonden. In totaal heb ik zeven rietjes besteld, Ook heb ik er voor gekozen om deze te laten bezorgen, en as we speak zijn de rietjes onderweg. Het is een heel gek idee om op deze manier met je toekomstige kind bezig te zijn. De romantiek en magie van een zwangerschap is er wel van af, maar ik probeer te focussen op de toekomst.

De reacties uit mijn omgeving waren uiteenlopend. Collega’s reageerden enthousiast, en konden mijn aanpak wel waarderen. Mijn moeder had er mixed feelings over. Aan de ene kant kon zij mijn onafhankelijkheid heel erg waarderen. Aan de andere kant vond ze het lastig dat ze een kleinkind zou krijgen zonder schoonzoon. Natuurlijk begrijp ik haar gevoel, maar ik denk (en hoop) dat ze uiteindelijk heel blij en liefdevol gaat reageren wanneer mijn baby eenmaal geboren is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme