Auw! Deze moeder deelt een pijnlijke bijwerking van borstvoeding

Ouderschap Valéry de Voijs 27 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Denk je alles te weten over borstvoeding, krijg je te maken met een onbekende bijwerking. Het overkomt Linda Jones (39), een Amerikaanse moeder van een drieling. Op social media deelt ze een video waarin ze de bijwerking laat zien.

En dat ziet er nogal pijnlijk uit.

Bijwerking van borstvoeding

Linda Jones (39) is moeder van een drieling en gaat afgelopen week viraal met een video waar zij de pijnlijke bijwerking van borstvoeding laat zien. Jones neemt haar volgers op haar TikTok-pagina @keepin.up.with.3joneses mee in haar zwangerschap en geboorte van haar drieling. Haar account heeft ondertussen bijna 23 duizend volgers, en maakt Jones waarschijnlijk één van de most famous drieling-mama’s van het internet.

Pijnlijke oksel

Met zoveel trouwe volgers is het niet gek dat haar video’s een groot bereik hebben en miljoenen keren bekeken worden. De kersverse moeder deelt wel vaker open en eerlijke content, maar afgelopen week deelt ze een wel heel kwetsbare video. Het filmpje wordt zo’n 3.8 miljoen keer bekeken en krijgt bijna 500.000 reacties. In de video houdt zij namelijk haar arm omhoog. Haar hele oksel is opgezwollen en ziet er mega pijnlijk uit. De oorzaak? Een bijwerking van borstvoeding.

De drieling kwam begin deze maand met 34 weken ter wereld. Na een intense ziekenhuisbevalling waarbij haar baby’s op de intensive care werden opgenomen, was de moeder vastberaden om borstvoeding te geven. Ze begon met kolven, en kreeg wat colostrum. Maar dat was alles. De dokter vertelde haar dat ze gewoon even door moest gaan met kolven. Het zou vanzelf wel komen. En dat is wat Jones deed. Iedere 2-3 uur probeerde ze te kolven, maar er gebeurde niets.

De derde dag werd Jones wakker met opgezwollen borsten en pijnlijke oksels. Haar oksels leken wel gevuld met moedermelk. Dit blijkt een nogal onbekende (maar zeker geen zeldzame) bijwerking van borstvoeding. Wanneer je borstvoeding geeft kun je namelijk last hebben van stuwing. Je borsten voelen dan ‘vol’ aan, en dit kan een pijnlijk gevoel geven. Aangezien het borstweefsel zich uitstrekt tot onder de oksels kan het dus gebeuren dat er ook onder de armen stuwing voorkomt. En dit is precies wat er bij Jones aan de hand is.

@keepin.up.with.3joneses

Engorged! #exclusivepumping #pumping #postpartum #milk #engorged #colostrum #lactation #lactationhelp #breastfeed #momlife #tripletpregnancy #newborn

♬ Stories 2 – Danilo Stankovic


Dusss… geef jij borstvoeding en voel je pijn onder je oksels? Dan ben je niet de enige. Natuurlijk willen wij je graag eraan herinneren dat wij een informatief platform zijn en dus geen medische achtergrond hebben. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Linda Jones

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme