Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijk 18 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Sanne: ‘Mijn ergste nachtmerrie is waarheid geworden, mijn dochter van 15 is ongepland zwanger’

Als ouder wil je het beste voor je kind, en jong ongepland zwanger worden is daar niet persé de definitie van. Toch kan het jou en je kind overkomen, zelfs als je er alles aan hebt gedaan om het te voorkomen. Deze moeder weet daar alles van.

‘Soms denk ik, wat heb ik fout gedaan? Heb ik iets gemist, had ik iets anders kunnen doen om dit te voorkomen? Maar eerlijk gezegd denk ik van niet. Het is gewoon een gevalletje domme pech. Dat kan je gebeuren als je 30 bent of 40. Maar helaas ook als je 15 bent.

Lieve intelligente meid

Mijn dochter is een lieve, intelligente meid. Geen losgeslagen puber die in zeven sloten tegelijk loopt. Ze is serieus met school en heeft leuke gezellige vriendinnen. Ze zit op hockey en traint trouw twee keer per week. Op zaterdag staat ze altijd te trappelen voor de wedstrijd, zelfs als het regent. Ik kan me eigenlijk geen lievere, leukere of fijnere dochter wensen.

Sinds een jaar heeft ze een vriendje. Ze kent hem via de hockeyclub. Het is een leuke jongen, heel beleefd en een beetje verlegen. Ik mocht hem eigenlijk meteen. Hij komt uit een welgestelde familie. Zijn vader is miljonair en ze wonen in een kast van een huis. Niet dat wij het zelf slecht hebben hoor, we hebben een mooie twee-onder-één-kap woning en hebben over geld ook niet te klagen. Maar mijn dochter merkte wel meteen dat de ouders van haar vriendje haar maar “gewoontjes” vonden.

Anoniem: ‘Ik las in het dagboek van mijn dochter dat ze is ontmaagd.’

Uit de hoogte

Ze deden vaak nogal uit de hoogte en schepte op over hun verre reizen en grote bezittingen. Het vriendje van mijn dochter is zelf gelukkig helemaal niet zo. Hij is eigenlijk heel bescheiden en schept nooit op over geld. Maar de situatie maakte wel dat mijn dochter en haar vriendje eigenlijk altijd bij ons thuis waren. Ze voelden zich bij ons thuis allebei prettig, en ik vond het prima als hij over de vloer kwam.

De verkering bleef aan en na een jaar verkering kwam de grote vraag. ‘Mag hij blijven slapen?’ Natuurlijk had ik hier al over nagedacht, en ik zei dat als het van zijn ouders mocht, dat ze dan hier konden slapen. Ik heb immers liever dat ze veilig onder mijn dak samen zijn, dan ergens buiten op straat. Bovendien had ik mijn dochter al vaak en uitgebreid seksuele voorlichting gegeven. Het is in ons huis absoluut geen taboe, en sinds een paar maanden was ze ook aan de pil. Voor mijn gevoel had ik haar goed voorbereid.

Een paar maanden gingen voorbij, en haar vriendje bleef vaker slapen. Maar op een gegeven moment zag ik dat mijn dochters lichaam veranderde. Haar borsten groeide opeens, maar ook haar buik werd dikker. Eerst dacht ik nog dat het gewoon bij de puberteit hoorde. Maar toen ze echt en buikje begon te krijgen gingen bij mij de alarmbellen af.

Anoniem: ‘Mijn 18-jarige dochter heeft een baby, maar de zorg komt op mij neer.’

Een zwangerschapstest

Voorzichtig vroeg ik haar of ze soms weleens de pil vergat. Haar antwoord was ‘Nee’. Ze nam hem altijd heel trouw, maar ze maakte zich nu zelf ook wel zorgen over de veranderingen die ze voelde. Haar borsten waren gevoelig en opgezet en haar buik opgeblazen. Samen besloten we een zwangerschapstest te kopen. In mijn hoofd liet ik de gedachte dat hij positief kon zijn nog niet toe. Maar het gebeurde toch. Na een paar minuten was het duidelijk. Ze was zwanger.

Mijn dochter hoort bij die ene procent die ondanks de pil toch zwanger wordt. Als ouder voelt het alsof je hebt gefaald, alsof je ergste nachtmerrie waarheid wordt. Haar hele gouden toekomst zag ik wegsmelten. Hoe moest het nu verder? Met school, met de baby? Gelukkig konden we snel terecht bij een verloskundige, die vaststelde dat ze al bijna vijf maanden zwanger was. Nóg een klap, want dit kindje is al best ver ontwikkeld. Mijn dochter was in alle staten. Ze wilde geen abortus, maar schaamde zich ook tegenover de buitenwereld.

Geen abortus

Gelukkig reageerde haar vriendje heel lief, hij zei dat hij zou helpen en er voor haar zou zijn. Dat was voor haar (en voor mij) een enorme opluchting. Maar helaas dachten zijn ouders daar anders over. Ze verweten mijn dochter, en ons als ouders, van alles. Dat ze expres zwanger was geworden voor het geld, dat het van een ander was (want hun zoon zou zoiets niet doen), en nog veel meer lelijks. Ook mocht hun zoon van zijn ouders niet meer bij ons over de vloer komen.

De situatie maakt mijn dochter verschrikkelijk ongelukkig, hoewel ze inmiddels vastbesloten is het kindje te houden en met onze hulp op te voeden, durft ze niet meer naar school en voelt ze zich enorm schuldig. Inmiddels ben ik zelf wel iets rustiger geworden, de grootste schrik is weg, en ik zal met liefde voor mijn dochter en mijn kleinkind zorgen. Samen zullen we ervoor zorgen dat mijn dochter haar school af kan maken, en dat de kleine spruit niets tekort komt.’

Dit artikel verscheen eerder op JMOuders.nl.

Anoniem: ‘Mijn 19-jarige dochter heeft een 38-jarige vriend (mét kind). Dit kan ik toch niet toelaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme