Naomi (36): ‘Lieve ouders, zorg dat jullie kinderen hun mond houden’

Persoonlijk Valéry de Voijs 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

“Als we één feest groots vieren, is het wel Sinterklaas. Samen met mijn man en drie kinderen maken we er ieder jaar weer een mooie periode van. Van onze schoen zetten tot aan het kijken van het Sinterklaasjournaal en van het bakken van pepernoten tot aan het zingen van liedjes: mijn kinderen zijn er dol op.

Tot vorige week. Ik stond op het schoolplein te wachten op mijn jongste zoon. Normaal komt hij lachend en enthousiast uit school, maar dit keer was zijn hele mood heel somber. In tranen kwam hij naar buiten.

In tranen kwam hij naar buiten

Snikkend zei hij dat hij ruzie had met zijn vriendjes. Geschrokken ben ik naar zijn leerkracht gegaan. Zo kende ik mijn zoon niet, dus ik was heel benieuwd naar de oorzaak van al zijn verdriet. De leerkracht had geen idee waarom mijn zoon moest huilen. ‘Hij is vast oververmoeid’, zei ze.

Eenmaal thuis heb ik tosti’s en warme chocolademelk gemaakt en rustig gevraagd wat er nu toch allemaal aan de hand was. Opnieuw begon hij te huilen. ‘Max zegt dat Sinterklaas niet bestaat.’ Ik stond met mijn mond vol tanden en wist me geen houding te geven. Ik kon moeilijk nog gaan liegen.

Op een rustige manier ben ik het gesprek met hem aangegaan en heb ik hem de waarheid verteld. ‘s Avonds toen mijn zoon in bed lag werd ik pas écht kwaad. Dit is iets wat ouders zélf moeten vertellen aan hun kinderen wanneer zij daar klaar voor zijn. Niemand anders heeft het recht om dit nieuws te delen. Ik ben los gegaan in groepsapp van alle ouders uit zijn klas: ‘Lieve ouders, zorg dat jullie kinderen hun mond houden’, heb ik naar ze gestuurd. Achteraf bleek dat meerdere kinderen die dag huilend thuis zijn gekomen. Max had het nieuws ook met hen gedeeld.”

‘Ik wil met Len dit kinderfeest vieren, maar hoe en in welke vorm?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme