Nina (33): ‘Mijn baby wil niet naar buiten’

Persoonlijk Valéry de Voijs 29 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Nina (33) zag het helemaal voor zich: lekker met haar baby een frisse neus halen. Even de winkelstraat in, of uitwaaien op het strand. Maar haar dochter ziet dat helaas niet zitten; telkens als ze haar baby mee naar buiten neemt, begint ze te huilen.

“Mijn partner en ik hebben een paar jaar ons droomhuis gevonden in de buurt van Zandvoort. Wij houden allebei enorm van het strand en het leek ons heerlijk om onze dochter dit buitenleven te kunnen meegeven. 

Mijn baby krijst als we naar buiten gaan

Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel strandwandelingen gemaakt. Ik zag het helemaal voor me: gezellig samen met mijn baby in een draagzak over het strand wandelen. Het leek me heerlijk om mijn baby mee te nemen. 

Meteen na de geboorte vroeg ik mijn kraamverzorgster wanneer ik mijn baby mee naar buiten mocht nemen. ‘Als ze weer op het geboortegewicht is’, was haar advies. Iets meer dan een week later was het dan eindelijk zo ver: we konden onze baby mee naar buiten nemen. We waren de deur nog niet uit of ze begon hard te huilen. 

Mijn man en ik schrokken enorm. Onze dochter had namelijk de hele week niet veel gehuild dus we waren heel verbaasd. We zijn meteen weer naar binnen gegaan en al snel kalmeerde ze. Maar dit herhaalde zich iedere keer als wij naar buiten gingen. Het maakte niet uit of de zon scheen, of het hard waaide: ze vond het allemaal niet fijn. 

Aanvankelijk dacht ik dat ik het huilen moest negeren en dat ze vanzelf wel stil zou worden, maar dat gebeurde niet. Het krijsen werd alleen maar erger. Ze huilde zo hard dat vreemde mensen mij buiten heel geschrokken aankeken. 

Mijn belevingswereld is heel klein geworden

Mijn dochter is nu bijna tien maanden en ze wil nog steeds niet naar buiten. Iedere keer als ik de voordeur openmaak begint het drama. Dit brengt enorm veel stress met zich mee, want we kunnen simpelweg het huis niet uit.

Óf mijn man gaat er soms op uit, óf ik ga soms weg; we hebben nog geen fatsoenlijk familie-uitje gemaakt. Als we écht niet onder een afspraak uit kunnen, zetten we haar zo snel mogelijk in de auto. Meestal kalmeert het huilen dan wel, maar zodra we de auto parkeren en de autodeuren openmaken, begint het geschreeuw opnieuw. 

Aangezien ik niet werk, is mijn belevingswereld heel klein geworden. Ik zit iedere dag van ’s ochtend tot ’s avonds alleen maar binnen met haar. Pas wanneer mijn man thuiskomt, kan ik even de deur uit. Ik heb letterlijk het gevoel dat ik gek word.” 

Kouder buiten? Zo blijft jouw baby goed op temperatuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme