Yolanthe Cabau over Netflix-film Oei, ik groei!: ‘Het hielp dat ik zelf een bevalling heb meegemaakt’

Nieuws Erik Jonk 9 jun 2023
Leestijd: 11 minuten

Oei, ik groei! ken je vast als het wereldwijd bekende boek over de ontwikkeling van een baby. Goeie titel voor een film dus. En die is er, vanaf nu, exclusief op Netflix. Yolanthe Cabau maakt deel uit van een mooie cast. Reden genoeg om met de actrice te spreken over Oei, ik groei!, haar zoon die in Oranje wil voetballen en… een schaap aan een touwtje.

Even aanschuiven bij Yolanthe Cabau is tegenwoordig een beetje lastig. De 38-jarige actrice woont namelijk met haar zoon (Xess Xava, 7) in Amerika. Bovendien is deze dame druk. Met films, maar ook als founder van Free a Girl, de organisatie die streeft naar een wereld zonder commerciële seksuele exploitatie van kinderen. En met haar eigen app en platform Cabeau Lifestyle. De telefoon neemt ze voor de film Oei, ik groei echter graag op. Monter mogen we ook stellen, want als we haar spreken is het in Los Angeles 09.00 uur ‘s morgens.

Voor Yolanthe Cabau is het na Just Say Yes de volgende film die exclusief op Netflix te zien is (9 juni). Just Say Yes werd een groot succes en stond wereldwijd zelfs even op nummer 1 bij de streamingsdienst.

Oei, ik groei! over het ouderschap

Eerst even het verhaal van de comedy. In Oei, ik groei! maken we kennis met drie stellen. Allereerst de succesvolle carrièretijger Anne (Sallie Harmsen), die er na haar zwangerschapsverlof achter komt dat het leven toch wel veel verandert met een baby. En dat maakt haar relatie met man Barry (Soy Kroon) bepaald niet makkelijker. Ze sluit zich aan bij de Mama voor Mama’s club, een sociëteit voor moeders die is opgericht door Kim (Katja Schuurman). Kim is getrouwd met Roos (Sarah Chronis) en samen voeden ze twee kinderen op die ze met behulp van hun goede vriend Kaj (Louis Talpe) hebben gekregen. Dat gaat alleen niet heel soepel.

Yolanthe Cabau en Illias Ojja

Ook Ilse (Yolanthe Cabau) en haar man Sabri (Ilias Ojja) hebben hun uitdagingen. Ze zitten een beetje in de knoop over hoe ze hun kind gaan opvoeden terwijl ze beiden uit een andere cultuur komen. Dit zorgt voor frictie binnen hun relatie: besnijdenis of niet?, gaat de baby Fred of Mohammed heten? De frictie geldt vooral wanneer Sabri’s moeder bij hen intrekt om te helpen.

Dus, ga er maar voor zitten, want Oei, ik groei! is een vermakelijke film waarin naast genoemde namen ook Miljuschka Witzenhausen en Frederik Brom hun opwachting maken.

Oei, ik groei! zelf in handen gehad

Goeiemorgen voor jou, avond voor ons, hoe gaat het in Los Angeles?

Yolanthe Cabau: „Het is hier héél fijn en voor mij rustig. Alles gaat z’n gangetje, Xess gaat hier naar school en ik werk. Ja, hoe fijn?”

Heb je zelf ooit kennisgemaakt met die bestseller Oei, ik groei! van echtpaar dr. Frans Plooij en dr. Hetty van de Rijt? 

„Jazeker. Dat was bij mijn oudste zus. We zijn thuis met negen zussen, maar zij was de eerste die zwanger raakte en kreeg Oei, ik groei! Toen kreeg ik het ook in handen en ging ik er doorheen. Toen ik zelf zwanger was, had ik het boek niet. Dat kwam omdat ik in die tijd in Turkije woonde en het boek daar niet was. Maar ik heb Oei, ik groei! genoeg bij mijn zussen gezien en er veel in gelezen. Toen de film kwam wist ik dus heel goed waarover het ging.”

Heb je er persoonlijk ook iets aan gehad?

„Ja, indirect zeker, want ik heb er veel aan gehad om te zien hoe het bij mijn zussen allemaal ging met de zwangerschap, de bevallingen en de kleintjes. Daar leer je uiteindelijk veel van. Voor mij is het eigenlijk vanuit de praktijk gebeurd, maar zij hadden natuurlijk veel uit Oei, ik groei! gehaald. De tips uit het boek gaven de zussen steeds aan elkaar door.”

Yolanthe Cabau en Iliass Ojja met hun filmbaby.

Slurfding en een schaap in bad

Kun je je nog een hele goede tip herinneren? 

Yolanthe denkt even diep na: „Ja, er was zo’n tip met een zwangerschapskussen, zo’n soort slurfding. Ik snapte eerst niet zo goed waarom het fijn zou zijn om met zo’n slurf te slapen. Want tja, je hebt een dikke buik, maar verder had ik er niet echt een idee bij. Toen ik zo’n zwangerschapskussen van iemand kreeg, was het toch een uitkomst. ‘Wat een goeie tip’, dacht ik toen. Het bleek een goeie ondersteuning voor mijn buik en dat is als je hoogzwanger bent ontzettend fijn. Later heb ik het ook nog gebruikt. Je kunt het als een soort nestje neerleggen en daar leg je de baby dan in. Dat heb ik dus bij Xess gedaan, hij kon zo naast me op bed liggen als ik een middagdutje deed. Heel handig.”

Is het boek ook gebruikt voor de film, of is het gewoon een handige en slimme titel? 

„Het is voor de film gebruikt. Alles wat bij de drie verschillende koppels voorkomt, zijn dingen die ook in het boek staan beschreven.”

Behalve een schaap in een bad dan, waarschijnlijk. Als haar personage Ilse ontdekt Yolanthe een schaap in het bad van haar huis. Die wil haar man Sabri laten slachten tijdens een besnijdingsritueel en -feest van hun zoontje. In Oei, ik groei! gunt Ilse het schaap de vrijheid door met het dier dwars door de stad op de vlucht te slaan en hem vrij te laten in een weiland.

Op hoge hakken tussen de molshopen

Hoe hilarisch was die scène…

„Hahaha, jaaa… laat ik zeggen dat ik het filmen nogal bijzonder vond. Daar fietste ik dan met een schaap door Amsterdam en tegelijkertijd een baby op m’n borst. Er reed natuurlijk wel een auto met een camera bij me in de buurt, maar mensen op straat keken me toch nogal raar aan. In de scène in het weiland droeg ik ook nog eens hoge hakken. Het was een weiland waarin in de nacht allemaal mollen omhoog waren gekomen. Ik liep dus op hakken, tussen de molshopen, met een baby op de arm en een schaap aan een touwtje… Elke stap die ik zette, kon fout gaan. Ik vroeg me wel even af: wat ben ik aan het dóen?? Dit had ik zelf niet kunnen bedenken… Maar ja, comedy hè? Ik hoop dat mensen er hard om kunnen lachen. Ik maakte me wel zorgen om het schaap trouwens, maar de eigenaren zeiden dat ik me echt niet druk hoefde te maken.”

Scènebeeld van Ilse en Sabri.

Hoe zou je je personage Ilse zelf beschrijven? 

„Ik vind Ilse een beetje doorsnee Hollandse vrouw die dingen gewoon graag goed wil doen. Zij wil een goede vrouw zijn, een goede moeder ook, maar daardoor staart zij zich misschien te veel blind op wat zij denkt dat goed is. Dingen die in het gezin gebeuren, zijn nogal shocking voor haar. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over een schaap in de badkuip. Er zijn allerlei cultuurbotsingen met haar Marokkaanse man en schoonmoeder. Over wat de baby wel of niet eet. Ilse wil hem geen vlees geven, maar haar schoonmoeder vindt kip hartstikke goed voor een kind. Het zijn allemaal kleine momentjes. Wat voor naam krijgt hun zoon bijvoorbeeld? Je ziet in Oei, ik groei! ook oprechte liefde en begrip tussen Ilse en Sabri, maar ja, er zijn dingetjes. Beiden staan voor die dingen en trekken hun eigen grens.”

Herkenbaarheid in Oei, ik groei!

Was Oei, ik groei! lekker om te spelen zonder de zorgen van een echte bevalling? 

„Zeker, maar het hielp wel dat ik zelf een bevalling heb meegemaakt. Sommige dingen waren herkenbaar, zoals borstvoeding geven. Voor een vrouw die haar eerste baby krijgt, is dat compleet nieuw. Je weet niet of het wel gaat lukken en in de film lukt het Ilse eerst niet. Dat had ik met Xess ook, die pakte de tepel niet goed. Als vrouw denk je dan eerst ‘is er iets mis met mij, doe ik het niet goed?’ De baby blijft dan huilen en dat is best lastig. Het komt wél op jou aan, jij bent verantwoordelijk voor dat kleine wezentje terwijl je ook nog eens vol zwangerschapshormonen zit.

Het is allemaal fantastisch en natuurlijk is er die roze wolk, maar ik voelde die verantwoordelijkheid wel mega hoor. Je legt een enorme druk op je schouders als je bedenkt dat je je hele leven voor dat kindje gaat zorgen. Dat is trouwens nog steeds niet veranderd nu Xess 7 jaar is. De verantwoordelijkheid voel ik forever, maar in het begin was het super intens. Nu is het minder extreem.”

Spreekt die kleine Xess al beter Engels dan moeder Yolanthe omdat kinderen taal zo snel oppakken? 

„Honderd procent. Xess heeft al die full American accent en ik heb dat niet. Als ik mijn best doe kan ik er best dichtbij komen, maar omdat ik Nederlands en Spaans ben, hoor je altijd wel iets. Bij Xess hoor je helemaal niets, die lijkt een volledig Amerikaans kind. Thuis praten we dan weer Nederlands en ook dat spreekt hij vloeiend. Dat vind ik heel belangrijk, maar het is bijzonder. Xess heeft namelijk nooit in Nederland gewoond. Als hem echter gevraagd wordt waar hij vandaag komt, dan zegt hij vol trots dat hij Nederlander is. Dat is hij in hart en ziel.”

Xess Xava in Oranje!

Dus als Oranje voetbalt, is hij voor Nederland? 

„Wederom honderd procent. Xess wil ook voetballer worden en dan zegt hij dat hij zeker voor Nederland gaat spelen en voor geen enkel ander land.”

En dan net zoveel interlands halen als hij zijn vader (Wesley Sneijder is recordinternational met 134 keer Oranje, red.)? 

„Nou… dan moet hij binnenkort maar eens gaan beginnen.”

Yolanthe Cabau met haar filmkind.

Een gewetensvraagje nog over Oei, ik groei! Mensen die twijfelen of zij aan kinderen willen beginnen… moeten zij door alles wat in de film gebeurt Netflix nog maar even niet opzetten? Of is deze verslaggever gek?

„Haha, lekker gaan kijken denk ik. Volgens mij is Oei, ik groei! gewoon grappig. Sommige dingen zijn cliché omdat het gewoon veel voorkomt. Maar voor iedereen is het anders, iedereen heeft zijn eigen unieke ervaring. Voordat ik zwanger was dacht ik ook ‘ja maar hoe dan?’ En hoe moet ik die bevalling doen? Wat als ik dat niet kan? Uiteindelijk doet je lichaam het op een heel natuurlijke manier en dat moeder-instinct krijg je automatisch van moeder natuur. Dus ja, zet Oei, ik groei! maar op. En vaders en moeders zeker, zij zullen zich herkennen in allemaal kleine discussietjes over luiers of wat dan ook.”

Missie Free a Girl geslaagd

Tot slot, hoe gaat het met je organisatie Free a Girl inmiddels? 

„Met Free a Girl eindigen we op 14 juni een missie van vijftig meisjes, vijftig survivors die we de afgelopen jaren gered hebben. Zij kunnen rechten gaan studeren aan een School of Justice. De cirkel kan worden doorbroken omdat zij kunnen leren voor rechter, advocaat of iets anders bij justitie. In die positie kunnen de meisjes echt verandering brengen in de wereld van seksuele uitbuiting. Dat programma hebben we in 2017 opgezet en loopt hartstikke goed. Het toekomst bieden aan die meiden en hun studies is niet gratis. Door heel veel hulp van allerlei mensen, dan spreek je over vele tonnen aan euro’s uit Nederland, is de missie gelukt. Filmen vind ik het allerleukste wat er is hoor, maar dat ik op deze manier iets voor meisjes kan doen, is een zegen. Het is zwaar en dingen die ik tijdens mijn reizen zie doen echt wat me me, maar ik ben heel blij dat ik het mag doen.”

En wat gebeurt er met Free a Girl na 14 juni dan? 

„Dan is de missie met deze meisjes voorbij, maar gaan we door in Dubai, New York en Londen. We blijven geld ophalen en ons werk voortzetten.”

Druk, druk, druk

Voor wie al mócht denken ‘ik zie Yolanthe Cabau niet zo vaak meer’, zet je schrap. Na Oei, ik groei! is Yolanthe binnenkort in nog drie (buitenlandse) films te zien:

  • An Egyptian Affiar: als femme fatale Safiya op een Nijl-cruise met een multimiljonair.
  • Vacation Home Nightmare: op vriendinnenvakantie als Hannah, waarbij de trip verandert in een nachtmerrie.
  • Secrets of a Celebrity Nanny: Yolanthe als zangeres Justice in een omgeving waarin steeds meer doden vallen (en een nanny een van de verdachten is).

Nieuwe serie De droom van de jeugd is… wow! En de rode draad rond abortus bij de start is schrijnend

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme