Onderzoek toont aan: kinderen die met dinosaurussen spelen, zijn intelligent

Kinderen Valéry de Voijs 20 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Speelt jouw kind met dinosaurussen? Of beter gezegd: is jouw kind obsessed door dino’s? Dan hebben wij goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die geobsedeerd zijn door dinosaurussen, erg intelligent zijn. Hoe dat precies zit, leggen wij haarfijn uit.

Voor de kinderen die van dino’s houden kan het nooit genoeg zijn. De Tyrannosaurus Rex moet mee in bad, ze slapen onder een dekbed met dino-hoofden en gaan naar school in hun favoriete dino-shirt. Alles waar dinosaurussen op staan, doet het goed.

Obsessed door dinosaurussen

Wanneer jouw kind haarfijn alle kwaliteiten van de spinosaurus kan opnoemen, is it safe to say dat hij een (lichte) obsessie heeft met dit prehistorisch dier. Dat kan soms vermoeiend zijn, maar het heeft ook zeker z’n voordelen. Deze kinderen blijken namelijk erg intelligent te zijn. Althans; als we verschillende onderzoeksresultaten mogen geloven.

Drie verschillende wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen namelijk het idee dat kinderen met een obsessie voor deze uitgestorven dieren, erg pienter zijn. De meeste kinderen ontwikkelen zo’n obsessie in de leeftijd tussen drie en vijf jaar. Hoelang de obsessie kan aanhouden is erg verschillend. Uit de resultaten blijkt namelijk dat zo’n sterke interesse in een onderwerp tussen de zes maanden en drie jaar kan aanhouden. In het ergste geval zal jij dus gedurende drie jaar lang de ins and outs over dinosaurussen moeten aanhoren.

Maar like we said: een obsessie heeft zo z’n positieve kanten. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat deze doelgroep niet alleen veel kennis hebben over de dinosaurussen; ze hebben ook een groot doorzettingsvermogen, betere concentratievermogen en meer vaardigheden op het gebied van informatieverwerking.

Waar komt de obsessie vandaan?

Op de vraag waar de obsessie vandaan komt, hebben wetenschappers geen eenvoudig en eenduidig antwoord. Enkele mogelijke redenen kunnen zijn:

  • De grootte van dino’s: dinosaurussen staan bekend om hun grote en krachtige voorkomen. Iets wat natuurlijk erg indrukwekkend is als je nog jong en klein bent.
  • Mysterie: Omdat dinosaurussen zijn uitgestorven, laten ze veel aan de verbeelding over. Kinderen hebben dus genoeg ruimte om te fantaseren over het leven van een dino.
  • Verscheidenheid: Dinosaurussen komen in allerlei typen. Allemaal in een andere vorm, maat en kleur. Deze verscheidenheid is voor kinderen juist super interessant.
  • Invloed van media: Niet alleen kinderen kunnen obsessed zijn door dino’s; ook filmmakers, cartoon tekenaars of kunstenaars kunnen er wat van. Er zijn bijvoorbeeld tal van films beschikbaar over deze bijzondere dieren, waardoor kinderen geprikkeld worden.
  • Verzamelen: Juist omdat er zoveel verschillende vormen en typen dino’s beschikbaar zijn, worden kinderen aangespoord om een hele collectie te verzamelen. Juist dit aspect maakt de dino’s nóg populairder.

Rijden tussen de dino’s: binnenkort opent vlakbij de Belgische grens Dino Parc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen