Voor de vaders: dit dieet maakt je (volgens onderzoek) vrolijker

Gezondheid Valéry de Voijs 3 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat het Mediterraans dieet fysieke voordelen met zich meebrengt is niets nieuws. Toch komt nieuw onderzoek nu ook met harde bewijzen voor het emotioneel- en mentaal welzijn; met goed nieuws voor de heren.

Dus lieve vaders, pak die olijven er maar bij en lees gauw verder.

Mediterraans dieet zorgt voor vrolijkheid

Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: de zogenaamde Blue Zones. Zo’n vijftal regio’s op de wereld zouden bekend staan om de gelukkige levensstijl, gezond dieet en hoge levenskwaliteit. Nu ben je zeker benieuwd of Nederland in één van deze zones ligt? Helaas. De vijf Blue Zones bestaan uit Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica).

Recent onderzoek heeft ingezoomd op het dieet van de Grieken en komt met positieve resultaten. Gedurende twaalf weken zijn zo’n 72 mannen onderzocht. Deze moedige heren verruilde rood vlees, eieren, alcohol en kip voor groenten, vis, noten en (ofcourse) olijfolie.

Ruim 36 procent van de mannen kon na drie maanden een verschil merken in gemoedstoestand. Depressiviteit of sombere gedachten waren verdwenen of verminderd, en hadden geen behoefte (meer) aan antidepressiva.

Somberheid bij vaders

Depressiviteit en somberheid komt bij vaders vaker voor dan je misschien denkt. Zo krijgt zelfs de helft van alle vaders te maken met een postnatale depressie, en horen we regelmatig vaders in onze omgeving die het moeilijk vinden dat alle aandacht enkel naar moeders gaat.

Daarbij is het voor vaders vaak moeilijker om de stap te zetten en hulp te zoeken dan voor vrouwen. Volgens onderzoeker Dr. Jessica Bayes is dit omdat veel mannen zich moeilijker kwetsbaar op kunnen stellen: “In de maatschappij wordt kwetsbaarheid bij mannen helaas nog als ‘niet mannelijk’ gezien.”

Bayes is gelukkig nuchter genoeg om in te zien dat je het met een Mediterraans dieet alleen niet gaat redden. Ze erkent namelijk wel degelijk de effecten van sporten en praten met een psycholoog of therapeut. 

Of je nu chagrijnig, somber of depressief bent of wel een oppeppertje kan gebruiken; die olijven en verse groenten hebben nooit iemand kwaad gedaan.

Vaders hebben betere relatie met baby die slecht slaapt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme