Onderzoek zegt: een stoffig huis kan ervoor zorgen dat je aankomt

Body Marleen Staal 28 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat een stoffige vensterbank met jouw gewicht te maken heeft? Vrij weinig zou je denken. Toch bewijst onderzoek dat stof ervoor zorgt dat je meer vetcellen aanmaakt.

Met de kersverse lente die door het land trekt, begint het bij iedereen te kriebelen. En dan bedoelen we niet de hooikoorts neuzen. Nee, de stofzuigers komen uit de kast en het hele huis moet eraan geloven. Volgens onderzoek is zo’n goede schoonmaakbeurt op z’n tijd helemaal geen slecht idee. Een stoffige kamer zou namelijk een direct effect hebben op je gewicht.

Another one bites the dust

Kleine disclaimer: er is niets verkeerds aan aankomen (of afvallen) – love your lijf – maar dat is ook niet waar in dit onderzoek de focus op lag. Er werd puur gekeken wat de invloed van stof is op ons lichaam. Daarbij ontdekten de onderzoekers dat stof de groei van vetcellen stimuleert. Maar liefst twee derde van de extracten waar stof uit bestaat, zou dit aansporen.

Hoe dat komt? Stof bestaat uit een scala van kleine deeltjes die in de lucht hangen, zoals chemicaliën van schoonmaakproducten en andere kleine plastic deeltjes. Maar ook dode huidcellen, vuil van buiten en viezigheid dat van meubels af komt, vind je terug in stof. Het onderzoek richtte zich vooral op stoffen die je hormoonhuishouding kunnen verstoren, zoals plastic, voedselverpakkingen, speelgoed en wasmiddel.

Ook schoonmaakmiddelen zijn boosdoeners

Maar betekent dit dat niet alleen stof, maar ook schoonmaakmiddelen de boosdoeners zijn? Ja, hoe gek dat eigenlijk ook klinkt. Schoonmaakmiddelen gebruik je immers om je huis schoon en ook stofvrij te krijgen. Het is overigens niet de eerste keer dat er een connectie wordt gevonden tussen stof en gewichtstoename. Vorig jaar kwam de European Society of Endocrinology tot de conclusie dat stof een van de meest voorkomende bronnen is van een bepaald klasse chemicaliën die bekend staat als obesogens en die invloed hebben op hoe ons lichaam vet opslaat en verwerkt.

Het nieuwe onderzoek gaat op deze resultaten verder en laat zien dat zelfs de laagste concentraties chemicaliën in stof, de aanmaak van vetcellen kan stimuleren. Kinderen zijn daarbij ook nog eens gevoeliger voor blootstelling aan stof. Onderzoekers ondervonden dat stof al bij 100 microgram (kinderen krijgen dagelijks 1000 keer meer binnen) al een negatief effect kan hebben.

En nu?

Wat je nu met deze informatie kan doen? Het is eigenlijk een bevestiging om eens goed stil te staan met welke producten je jouw huis spik en span krijgt. Kijk bijvoorbeeld eens naar niet giftige en meer natuurlijke schoonmaakproducten. Dat is ook nog eens vaak beter voor het milieu. Daarbij zeggen de onderzoekers dat het ook beter is om met een nat doekje af te stoffen, dan met een droge stofdoek. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat het makkelijker is om stof te inhaleren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme