Nauwelijks bewijs voor relatie tussen bewegen en overgewicht bij jonge kinderen

Gezondheid Lise Steegmans 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij een te zwaar kind is ‘meer bewegen’ al snel de tip die je als ouder te horen krijgt. Toch is het verband tussen fysieke activiteit bij jonge kinderen en het ontwikkelen van overgewicht niet helemaal duidelijk.

Factoren als slaap, voeding en schermtijd lijken belangrijker te zijn bij het ontstaan van overgewicht.

Overgewicht bij jonge kinderen

Dat blijkt uit een promotieonderzoek tussen fysieke activiteit en overgewicht bij jonge kinderen door Rikstje Wiersma. Zij onderzocht in hoeverre lichamelijke beweging op jonge leeftijd overgewicht bij kinderen kan voorkomen. De conclusie is verrassend. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat het bewijs voor een verband tussen het gedrag van fysieke activiteit in de vroege kinderjaren en de ontwikkeling van overgewicht beperkt is.

Minder focus op leefomgeving

Wiersma concludeert dat andere factoren op jonge leeftijd belangrijker lijken te zijn bij het ontstaan van overgewicht. Denk daarbij aan slaap, voeding en schermtijd. Daarom pleit Wiersma voor een regionale aanpak om interventies gerichter te richten op de kinderen in nood op basis van hun leefstijlgedrag en hun leefomgeving.

Geen duidelijk verband

Voor haar onderzoek maakte Wiersma een systematische review en meta-analyse van eerdere onderzoeken. Hieruit kwam bij kinderen tussen de twee en zeven jaar geen duidelijk verband tussen fysieke activiteit en overgewicht. Ook bleek uit het beweeggedrag van jonge Nederlandse kinderen dat dit niet gerelateerd is aan overgewicht en evenmin aan een hoge bloeddruk vijf jaar later.

Kinderen krijgen veel te veel schermtijd

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste kinderen onder de vijf jaar véél te veel schermtijd krijgen. Nu zou je kunnen denken dat dit door de lockdowns komt, maar dat is niet het geval. De schokkende resultaten zijn van vlak voor de pandemie. Meer dan 75 procent van de kinderen onder de twee jaar, en 64 procent van kinderen tussen de twee en vijf jaar overschreed de richtlijnen voor de schermtijd, die staat op een uur per dag.

Wiersma noemt te veel schermtijd als een mogelijke oorzaak van overgewicht bij kinderen. Wil je meer weten over overgewicht bij jonge kinderen? Je leest er hier alles over.

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme