Artsen trekken aan de bel vanwege gevaarlijk parvovirus bij zwangere vrouwen

Nieuws Laurien Bleeker 21 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Monique Haak, hoogleraar verloskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), trok even geleden aan de bel. Zij zag een flinke toename in het aantal besmettingen met het parvovirus onder zwangere vrouwen. En precies voor die doelgroep is dit een gevaarlijk virus.

Het parvovirus veroorzaakt bij kinderen de vijfde ziekte. Een kind dat besmet is krijgt rode vlekjes over het hele lichaam die wat kunnen jeuken. Verder voelt een kind zich niet ziek. Wordt een zwangere vrouw besmet met het parvovirus, dan kan dit erge gevolgen hebben voor de ongeboren baby.

Besmetting van het parvovirus gevaarlijk voor zwangeren

Omdat de besmetting niet vaak voorkomt, zijn verloskundigen en echoscopisten er minder alert op. Daarom doet Haak een oproep tot haar collega’s: “We zitten in een ongekende PARVO-B19 epidemie in Europa. Stilletjes voltrekt zich een enorme infectiegolf die volstrekt gezonde ongeboren kinderen bedreigt. Als jullie als echoscopisten het niet vertrouwen, zorg dat je een gynaecoloog spreekt en leg uit wat je ziet. Zeg dat je denkt aan parvo anemie.”

Flinke stijging in aantal besmettingen

Het LUMC heeft dit jaar al dertien zwangere vrouwen gezien die besmet waren met het parvovirus. Normaal gesproken zien de artsen zo’n een tot twee en in een uiterst geval drie tot vier vrouwen met parvo. Een flinke stijging dus. Een oorzaak hiervan kan de coronaperiode zijn waarbij het virus niet aanwezig was. Dat wordt nu ingehaald.

Als je zwanger bent en je zit in de eerste vijf maanden én je bent nooit eerder besmet geweest met het parvovirus, dan kan het gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Wees dus alert op kinderen met de vijfde ziekte, via druppels uit de keel kunnen zij het virus overbrengen.

Meestal wordt besmetting met het virus tijdens de 20-wekenecho ontdekt. In dat geval kan een bloedtransfusie bij de ongeboren baby nodig zijn. Ben je zwanger en in de buurt geweest van een kindje met de vijfde ziekte? Meld dit dan altijd even bij je verloskundige zodat deze op de hoogte en alert is.

De dochter van Laura had de ziekte van Kawasaki: ‘Het was de ergste week van mijn leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen