Dit zijn dé nummers om te draaien tijdens de bevalling (aldus onderzoek)

Bevallen Eva Dusch 13 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Nee, geen rustgevende panfluit. Ook geen op je zenuwen werkende gong. En zéker geen klankschalen of vallende houtblokken. De ideale playlist voor tijdens de bevalling klinkt moderner dan ooit en helpt je puffen en pushen.

Misschien moet je er zelf niet aan denken, maar muzieklijsten voor tijdens de bevalling zijn steeds vaker een belangrijk onderdeel van het geboorteplan van vele aanstaande ouders. Zo bestaan er alleen op Spotify al zo’n 90.000(!) lijstjes voor de bevalling.

De ideale playlist

Volgens Dr. Jacques Moritz, een bekende gynaecoloog en hoogleraar Klinische Obstetrie en Gynaecologie uit uit New York, is dit heel logisch. ‘Muziek heeft een sterke invloed op het limbisch systeem van ons zenuwstelstel, dat onze herinneringen, emoties en gevoelens van angst en pijn reguleert. Het is daarom logisch dat vrouwen muziek inzetten tijdens de bevalling als een bron van geruststelling en kracht. Daarnaast kunnen ziekenhuizen, met name verloskamers, luidruchtige en verontrustende plekken zijn.

Een goede playlist kan helpen om vrouwen af te leiden van deze geluiden en om angst en pijn beter te kunnen controleren. Dit leidt allemaal tot een fijnere bevalling.’

Weerspiegeling geboorte

Speciaal voor Spotify heeft de arts slash wetenschapper zelf ook een lijst aangemaakt die het geboorteproces weerspiegelt, door te starten met nummers die langzaam en rustig zijn, om vervolgens over te gaan op nummers met een sterkere beat als het tijd is om te persen.

En dat maakt dat je heen en weer wordt geslingerd van John Legend, Coldplay en Norah Jones naar Bach. Zie je, hartstikke modern toch?

Bevalling Playlist van Dr. Moritz
Pearl Jam – Just Breathe
James Bay – Let It Go
Regina Spektor – Don’t Leave Me
Sigur Rós – Festival
Death Cab for Cutie – Transatlanticism
The Lumineers – Ho Hey
Norah Jones – Sunrise
Craft Spells – After the Moment
Xavier Rudd – Follow the Sun
Lucinda Williams – Fruits of My Labor
John Lennon – Beautiful Boy (Darling Boy)
Colbie Caillat – Capri
D’Angelo – Really Love
Milton Nascimento – Nos Bailes Da Vida
Coldplay – Don’t Panic
Fleet Foxes – Your Protector
Yeah Yeah Yeahs – Maps
Kygo Maty Noyes – Stay
P!nk – Try
Muse – Starlight
John Legend – All of Me – Tiesto’s Birthday Remix
David Bowie, Queen – Under Pressure
U2 – With or Without You
Wilco – Impossible Germany
Arcade Fire – Wake Up
R.E.M. – Nightswimming
Patty Griffin – Heavenly Day
Iron & Wine – Naked As We Came
Beyoncé – Blue
Johann Sebastian Bach, Yo-Yo Ma – Unaccompanied Cello Suite No. 1

DIY-muzieklijst

Niet helemaal jouw stijl? Volgens Dr. Moritz zijn de volgende criteria belangrijk bij het samenstellen van jouw eigen playlist.

Geruststellend en bekend

Muziek die afgespeeld wordt tijdens een bevalling moet geruststellend en bekend zijn (niet te verwarren met relaxt) om je als moeder op je gemak te stellen. De verloskamer is geen plek om te experimenteren met een nieuwe muzikant of muziekgenre, maar is juist een plek om te luisteren naar bekende en favoriete nummers. En dan vooral favoriete nummers uit je tienerjaren, want deze periode herinneren we ons vaak als heel prettig. Denk: John Lennon met Beautiful Boy (Darling Boy) of Queen & David Bowie met Under Pressure.

Sterke instrumentale muziek

Nummers voor tijdens de bevalling kunnen het beste sterke instrumentale onderdelen hebben, omdat de hersenen dit intuïtief beter verwerken. Muziek met zang kan daarentegen voor afleiding zorgen. Heb je toch liever muziek met zang, dan kun je beter nummers kiezen die gezongen zijn in een vreemde taal, deze hebben hetzelfde effect als instrumentale nummers. Denk: Milton Nascimento met Nos Bailes Da Vida.

Lengte en afwisseling

De duur van een bevalling verschilt natuurlijk per persoon. Daarom kunnen aanstaande moeders beter een lange playlist aanmaken met een breed scala aan artiesten, van John Legend tot Bach. Maak een playlist van minimaal vijf uur aan. De ideale lengte is tien uur.

Mooi

Logisch: je moet de muziek wel mooi vinden. Er valt immers al genoeg te gillen in bevallingsmodus. Maar de muziek moet de vrouw ook mooi laten voelen. Het moment van de geboorte is heel erg emotioneel en memorabel, en de muziek moet dat gevoel van schoonheid en emotie weerspiegelen. Onderzoek heeft aangetoond dat de foetus muziek herkent dat het in de baarmoeder gehoord heeft, dus zorg ervoor dat die herinneringen ook mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan Xavier Rudd met Follow the Sun.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme