Last van PMS? Deze olie kan helpen om de krampen te verlichten

Gezondheid Marloes Graat 22 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Pijnstillers, een warme kruik, op bed liggen, sporten of in bad gaan: iedereen heeft zijn eigen manier om met stevige menstruatiekrampen om te gaan, maar fijn is anders. Maar heb je wel eens castorolie geprobeerd? Castorolie wordt ook wel een wonderolie genoemd en wordt al eeuwenlang gebruikt door genezers in inheemse stammen. Wat is castorolie en hoe helpt het tegen menstruatiekrampen?

De ‘wonderolie‘ bestaat al eeuwenlang en toch hebben veel vrouwen die kampen met PMS er nog nooit van gehoord. Tijd om daar verandering in te brengen.

Wat is castorolie?

Castorolie is de olie die uit de vrucht van de ricinus communis boom komt. Deze boom wordt ook wel wonderboom genoemd, omdat deze tropische plant wonderbaarlijk snel groeit én door de helende krachten van de olie.

Het is een traditioneel middel dat acupuncturisten en holistische therapeuten ook gebruiken. Je kunt castorolie gebruiken bij menstruatiepijn, cysten op de eierstokken, vleesbomen, endometriose of na het herstellen van een niet succesvolle ivf-poging.

Wanneer kun je de wonderolie beter niet gebruiken

Acupuncturist Maisie Hill legt in haar boek ‘De Cyclus Strategie‘ uit hoe je castorolie het beste kunt gebruiken en wanneer juist niet.

“Castoroliepakkingen werken ontzettend rustgevend en ze vormen een goede reden om even te gaan liggen. Je kunt ze beter niet gebruiken na je ovulatie als je zwanger probeert te raken, tijdens je zwangerschap of vlak na de bevalling als je nog bloedt,” legt Hill uit in haar boek.

“Sommige mensen vinden het fijn om ze te gebruiken tijdens hun menstruatie en anderen juist alleen de dagen voordat ze menstrueren. Ik raad aan om ze met enige voorzichtigheid te gebruiken tijdens je menstruatie als je zwaar bloedverlies hebt,” aldus Hill

Wil je de castorolie gaan gebruiken tegen je menstruatiekrampen? Test dan eerst een kleine hoeveelheid op je huid aan te brengen en wacht 24 uur om te kijken of je niet verkeerd op de ‘wonderolie’ reageert.

Wat heb je nodig om zelf een castorolie pakking te maken?

  • Flesje biologische castorolie
  • Flanellen of wolflanellen doek
  • Kruik of warmtekussen
  • Oude handdoek of andere doek die vies mag worden
  • Oude kleding om aan te doen
  • Handdoek om onder je te leggen
  • Glazen pot met deksel om de doek in te bewaren

Goed om te weten voordat je begint met je castorolie pakking maken: de olie kan vlekken maken in je kleding, lakens en doeken. Gebruik dus oude handdoeken waarbij het niet erg is als de vlekken er niet uit gaan.

Hoe maak je zelf een castorolie pakking?

Stap 1: Vouw de flanellen doek zo dat het je hele onderbuik bedekt.
Stap 2: Stop de gevouwen doek in de glazen pot en doordrenk de doek met castorolie. De doek hoeft niet kletsnat te zijn.
Stap 3: Ga liggen in je bed of op de bank met een oude handdoek onder je. Zorg dat je kruik en de glazen pot met de castorolie geweekte doek binnen handbereik zijn.

Stap 4: Haal de doek voorzichtig uit de pot en leg ‘m over je onderbuik.
Stap 5: Leg daaroverheen een andere doek of een oude handdoek.
Stap 6: Leg de kruik of warmtekussen op de doek en laat de pakking zo’n 30 tot 60 minuten liggen. Je kunt in de tussentijd mediteren, een boek lezen, een dutje doen of een serie kijken.

Stap 7: Als je klaar bent, berg de doek dan op in de glazen pot. Je kunt ‘m zo’n dertig keer hergebruiken.
Stap 8: Veeg de overgebleven olie op je huid weg. Mocht je het fijn vinden om je huid te wassen, dan kun je de olie makkelijk wegkrijgen met water waarin wat soda is opgelost.

De een is helemaal om en vindt het daadwerkelijk een wonderolie, voor de ander is het een hoop gedoe en geknoei met weinig effect. Of je nu team ‘wonderolie’ of team ‘wat een geknoei’ bent, je kan pas oordelen als je het hebt geprobeerd.

En als je goed voorbereidt met oude kleding en doeken, zou het zo maar eens the next best thing kunnen zijn om jouw pijnlijke menstruatiekrampen te doorstaan, dus wat let je?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen