Zó kunnen partners helpen bij vrouwen met een postnatale depressie

Mind Gina Koninkx 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet elke moeder zweeft op een roze wolk na de geboorte van haar kindje. Er zijn vrouwen die last krijgen van postnatale depressie en dat is soms maar moeilijk te begrijpen vanuit hun partner. Toch is het heel belangrijk dat je er als partner voor je vrouw bent en dat kan op deze manieren.

Ongeveer één op de zeven vrouwen heeft postnatale depressie klachten na de geboorte van haar kindje. Dat varieert van zware depressies tot lichte symptomen maar het is hoe dan ook belangrijk dat je partner er voor je is op dat moment.

Postnatale depressie

Voor partners is het soms maar moeilijk te herkennen dat hun vrouw last heeft van een postnatale depressie. Toch is het belangrijk dat daar meer aandacht aan wordt besteed en dat partners ook weten hoe ze elkaar daarin kunnen ondersteunen. Er zijn verschillende factoren die erop kunnen duiden dat een vrouw na haar bevalling last krijgt van een postnatale depressie.

Het kan zo zijn dat ze tijdens haar zwangerschap al last heeft van een bepaalde vorm van depressie. Ze voelt zich niet haarzelf en haar lichaam verandert en dat kan veel met je mind doen. Ook perfectionisme kan ervoor zorgen dat een vrouw last krijg van postnatale depressie klachten. Je wil dat je op een roze wolk zit en dat alles klopt en dan blijkt het in de werkelijkheid toch tegen te vallen of veel zwaarder te zijn dan verwacht.

Signalen

Als een new mom na haar bevalling het gevoel heeft dat ze het allemaal niet aankan en geen goede moeder is, kan dat een signaal zijn dat ze lijdt aan een postnatale depressie. Als partner is het dus goed om veel met je vrouw te praten (maar ook om haar complimenten te geven over hoe goed ze het allemaal doen).

Als partner kun je je vrouw ook voorstellen om hulp te zoeken als ze overduidelijk lijdt aan een postnatale depressie. En als je daar als partner ook nog eens onderdeel van wilt zijn help je haar misschien wil nog beter. Ze is namelijk niet alleen, jullie doen het samen.

Erkenning is ook belangrijk. Want als iets verschrikkelijk is, is als je partner niet erkent dat je last hebt van een depressie. Help haar ook waar nodig, heeft zij haar nachtrust nodig neem dan ‘s nachts de voeding van haar over. Het kan haar enorm helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme