De meest voorkomende problemen bij het geslachtsdeel van je zoon

Gezondheid Valéry de Voijs 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Piemel, plasser, penis… hoe je het ook wilt noemen; het kan voor veel moeders nog even wennen zijn om het geslachtsdeel van je zoon te verzorgen. Logisch. Je wilt er voorzichtig mee omgaan, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat je de voorhuid goed schoonhoudt. Daarbij wil je op de hoogte zijn van de meest voorkomende problemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Van onschuldige kwaaltjes tot pijnlijke problemen: van deze dingen wil je op de hoogte zijn.

Problemen bij geslachtsdeel van je zoon

Grote kans dat je zoon met één van deze dingen te maken zal krijgen.

Pijn

Kinderen hebben ‘t er maar druk mee. Rondrennen, in bomen klimmen, op de fiets rond sjeesen… ze zijn de hele dag druk in de weer. Dan is het dus niet zo gek dat ze zichzelf een keer gaan bezeren. Ook hun geslachtsdeel kunnen ze dan flink stoten en dat doet érg pijn. Als het heel erg zwelt, of er bloed bij komt kijken wil je natuurlijk meteen naar de eerste hulp.

Rood

De penis van je zoon kan er plotseling nogal rood uitzien. Meestal is dit het gevolg van een irritatie van een luier of een zwembroek die niet goed heeft gezeten. Dit kan voor je zoon natuurlijk erg vervelend zijn, maar het is geen ernstige zaak. Verwisseling regelmatig de luier, spoel het geslachtsdeel goed af en leer je zoon hoe hij z’n geslachtsdeel zélf schoonhoudt. Als de penis gezwollen is, er kloofjes ontstaan of je zoon pijn heeft bij het plassen wil je uiteraard even aan de bel trekken.

Voorhuid

Bij geboorte is de voorhuid nog verkleefd aan de penis. Dit begint vaak rond kleuterleeftijd los te laten. In de meeste gevallen gaat dat zonder problemen, maar soms is een behandeling nodig. Wanneer je zoon bijvoorbeeld last krijgt van een ontsteking of als huidsmeer zich ophoopt onder de voorhuid.

Urineweginfectie

In het eerste levensjaar komt een infectie vaak voor. Bacteriën komen vast te zitten onder de voorhuid en vinden een weg naar de urinewegen. Dat kan leiden tot een urineweginfectie, en is érg pijnlijk. Je zult merken dat je zoon koorts krijgt, pijn bij plassen of sterk ruikende urine. Het is belangrijk hier meteen naar te laten kijken. Meestal krijgen kinderen een antibiotica kuur en is het probleem vaak gemakkelijk op te lossen.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wat alle nieuwe moeders willen weten over de voorhuid van hun zoontje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme