Redactie
Redactie Kinderen 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je kinderen niet te veel cadeautjes moet geven tijdens de feestdagen

Hebben jullie thuis een grote zak vol cadeautjes met Sinterklaas? Of kun je door de pakjes de kerstboom niet meer zien? Dit is niet zo gunstig als je kleine kinderen hebt.

Kinderen die minder speelgoed hebben, zijn namelijk creatiever en kunnen meer genieten van het speelgoed dat ze wél hebben.

Cadeautjes

De universiteit van Toledo heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van kinderen in combinatie met het krijgen van speelgoed. De onderzoekers gaven de deelnemende kinderen (allen tussen de nul en drie jaar oud) vier of zestien stuks speelgoed en analyseerden hun reactie hierop.

Eén van de onderzoekers merkte op dat de kinderen die minder speelgoed kregen, hier langer mee speelden dan de kinderen die zestien stuks kregen aangeboden. Ook waren de kinderen die minder speelgoed kregen een stuk creatiever met het speelgoed en er ook een stuk contenter mee. Ook bleken de kinderen met minder speelgoed hun verbeelding beter te gebruiken, net als bepaalde vaardigheden.

Niets te doen

Orthopedagoog Mariëlle Beckers geeft een reactie op het onderzoek: ‘Het is niet voor niets zo dat kinderen in landen waar helemaal geen speelgoed is, iets maken van een oude autoband. Zij worden gedwongen om mogelijkheden te zien.’ Ook zegt zij dat wanneer kinderen zeuren dat ze niets te doen hebben, ze zich vaak geen raad weten met al het speelgoed wat ze hebben. ‘Vergelijk het met volwassenen die zeggen dat ze geen kleding hebben om aan te trekken. Vaak hebben zij zó veel in de kast hangen, dat ze van gekkigheid niet weten wat ze aan moeten.’

Sorteren

De oplossing volgens Mariëlle? Geef je kinderen niet teveel speelgoed. ‘Krijgen kinderen tijdens de feestmaand of op een verjaardag veel cadeautjes, dan is het goed om hen daar een paar dagen mee te laten spelen en het speelgoed dan te sorteren: blokken bij elkaar en poppen bij elkaar, bijvoorbeeld.’ Op die manier leren kinderen het speelgoed waar ze al een tijdje niet mee hebben gespeeld, opnieuw te ontdekken en ook meer te waarderen.

Dit is het verreweg het allerliefste cadeau dat je kunt krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme