Zo blijf je rustig en positief als je moet wachten op een medische testuitslag

Gezondheid Lisa van den Akker 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Of je nu moet wachten op de uitslag van de NIPT of op de uitslag van een totaal ander medisch onderzoek. De uitslag is er nooit direct. Bij sommige onderzoeken kan het wel twee tot drie weken duren voordat je de uitslag eindelijk krijgt. Hoe kom je die periode van wachten op de testuitslag door zonder gek te worden? Met deze tips.

Wachten op een testuitslag is altijd spannend, en tijdens het wachten kan er van alles door je hoofd gaan spoken. Zo kunnen zich talloze mogelijke scenario’s de revue passeren. Niet echt fijn. Daarom delen wij wat tips met je waarmee je deze periode rustig door kunt komen.

Wachten op een testuitslag

Het wachten zal nooit echt prettig worden, maar op deze manier voorkom je hopelijk wel dat het je helemaal moedeloos maakt.

1. Praat positief tegen jezelf

Positieve woorden tegen jezelf uitspreken kan helpen om stress te verlichten en je een krachtiger gevoel te geven. Op deze manier heb jij het gevoel sterker in je schoenen te staan. Zeg deze positieve affirmaties in ieder geval elke dag tegen jezelf en zo nodig vaker. Goede positieve zinnen om tegen jezelf te zeggen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik ben rustig
  • Ik ben geduldig
  • Ik heb de controle over mijn gedachten
  • Ik ben positief
  • Ik heb alles goed gedaan

2. Iets leuks doen

Afleiding is soms alles wat je nodig hebt. Bak een taart, kijk een film, ga op bezoek bij een vriendin of ga een flink stuk wandelen. Alle afleiding die jou positieve energie geeft is eigenlijk goed.

3. Vermijd triggers

Voorkom alles wat je angstig en onzeker maakt. Een veelgemaakte fout is het opzoeken van symptomen of klachten. Op die manier kun je jezelf erg onzeker maken en kun je veel negatieve emoties ervaren. Niet doen dus.

4. Mediteer en doe ademhalingsoefeningen

Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om rustig en kalm te blijven. Het kan je zorgen en stress een stuk verlichten. Doe bijvoorbeeld eens deze ademhalingsoefeningen of gebruik begeleide meditaties op YouTube.

5. Schrijf een brief aan jezelf

Wat kan helpen om je gedachten op een rij te zetten is een brief schrijven aan jezelf. Verwoord alles wat je doormaakt tijdens dit proces, en zet al je gevoelens op papier. Het helpt je om je hoofd leeg te maken en helder te krijgen wat je eigenlijk precies ervaart.

Lees ook:

5x ademhalingsoefeningen om stress te verlichten en jezelf tot rust te brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme