Lindsey: ‘Mijn schoonmoeder wil niet oppassen op ons kind’

Persoonlijk Lisa van den Akker 13 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel opa’s en oma’s staan te springen om op hun kleinkinderen te passen, maar dat geldt niet voor iedereen. Zo wil de schoonmoeder van Lindsey niet op haar zoontje passen. “Het eerste wat ze zei toen we over mijn zwangerschap vertelde was: ‘Als je maar weet dat ik niet ga oppassen!'”, vertelt ze aan Famme.

“Mijn schoonmoeder heeft zelf drie kinderen. Mijn man, Tom, is de oudste. Het was dan ook vrij logisch dat wij als eerste kleinkinderen zouden krijgen. Ik had verwacht dat mijn schoonmoeder zou staan te springen om een kleinkind, maar niets leek minder waar.

Reactie op zwangerschap

Misschien kwam het voor haar te vroeg, tussen mijn man Tom en  zijn jongste zusje zit namelijk een groot leeftijdsverschil. Mijn schoonzusje is pas 20 en woont nog thuis. Het gaat niet altijd goed met haar, waardoor mijn schoonmoeder nog best wel veel zorg voor haar draagt. Ik denk dat dit meespeelt in haar reactie op onze zwangerschap, al vind ik het daardoor niet minder pijnlijk.

Het eerste wat ze zei toen we over mijn zwangerschap vertelde was namelijk: ‘Als je maar weet dat ik niet ga oppassen!’ Nog voordat ze ons überhaupt had gefeliciteerd gooide ze dat eruit. Ook daarna, toen mijn schoonvader ons feliciteerde, was mijn schoonmoeder maar weinig enthousiast. Ze wilde vooral weten hoe we dat allemaal voor ons zagen.

Bijdraaien

Ik voelde me net een kleuter door de manier waarop ze ons aansprak, terwijl wij allebei begin dertig zijn, een eigen huis en goede banen hebben. We besloten daarom niet lang te blijven en ik verwachtte dat ze bij een volgende bezoek wel zou zijn bijgedraaid en blij zou zijn met de komst van haar eerste kleinkind.

Deels was dat waar, toen ze eenmaal gewend was aan het idee was mijn schoonmoeder een stuk positiever en kocht ze zelfs een cadeautje voor de baby. Maar het enthousiasme droop er nog steeds niet vanaf en wat betreft het oppassen veranderde ze ook niet van mening.

Natuurlijk is het haar goed recht dat ze niet wil oppassen, wij gingen daar ook niet per se vanuit, maar toch voelt het als een afwijzing van ons kind. Het gaat namelijk niet alleen om structureel oppassen, ook een keertje incidenteel oppassen zit er volgens haar niet in.

Kleinzoon

Inmiddels is onze zoon geboren en een paar maanden oud. Mijn schoonmoeder is helemaal bijgedraaid, als ze bij ons op bezoek komt zit ze het liefst de hele dag met hem op schoot. Ook komt ze bijna wekelijks langs met cadeautjes. Toch wil ze nog steeds niet oppassen.

Mijn man en ik begrijpen er eigenlijk niets van, maar we willen er ook geen punt van maken, dus vragen we er niet naar. Misschien is ze bang dat als ze één keer oppast, dat we haar dan heel vaak gaan vragen. Dat is eigenlijk de enige reden die ik kan bedenken.”

Dilemma: ‘Laat ik mijn kinderen bij mijn vervelende schoonmoeder logeren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme