6 signalen die aangeven dat je partner meer ruimte nodig heeft

Relatie Eva ten Wolde 24 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Er zijn van die momenten waarop je ontzettend toe bent aan me-time. Gewoon: even resetten en alle spanning van je af laten glijden. Als je een relatie hebt – of zelfs samenwoont – kan het lastig zijn om deze momentjes voor jezelf te pakken. Het is om deze reden belangrijk om te weten wanneer je partner behoefte heeft aan meer ruimte. Op deze manier kan je nog beter rekening houden met elkaar!

En onthoud: dit is niets om je zorgen om te maken. Gun je lief even de ruimte, want daar krijg je uiteindelijk een gezelligere partner voor terug.

Zo geeft je partner aan dat hij of zij meer ruimte voor zichzelf nodig heeft

In een ideale wereld zou je partner het eerlijk toegeven als hij of zij meer ruimte nodig heeft, maar in de praktijk werkt dit meestal niet zo.

1. Je partner trekt zich regelmatig terug

Merk je dat je partner zich steeds vaker afzondert? Dit spreekt eigenlijk voor zich: hij of zij heeft meer tijd voor zichzelf nodig. Je wederhelft kan zich terugtrekken door naar een andere ruimte te gaan, maar ook door continu in zijn of haar telefoon te duiken.

2. De houding van je partner is gesloten

De fysieke afwezigheid van je partner is niet te missen, maar de mentale afwezigheid kan minder opmerkelijk zijn. Als je geliefde plotseling gesloten en emotioneel onbereikbaar is, kan het zijn dat hij of zij toe is aan iets meer rust. Het wordt tijd om afspraken te maken over ‘alleen-tijd’.

Dit is wat er gebeurt tussen jou en je partner als je consequent over je heen laat lopen

3. Je partner heeft geen moeite met het cancellen van afspraken

Het cancellen van jullie plannen – vooral met een slap excuus – is een overduidelijk signaal. Als je partner je vaak laat zitten omdat iets bijvoorbeeld ‘niet echt zijn of haar ding is’, kan dit betekenen dat er behoefte is aan meer ruimte. Dit is niet de meest volwassen manier van je gevoelens uiten, maar het maakt in ieder geval iets duidelijk….

4. Er is steeds vaker ruzie – zonder een ‘echte’ aanleiding

Als je toe bent aan me-time, maar hier geen kans voor krijgt, kunnen er irritaties ontstaan… Als je merkt dat deze irritaties ook nog eens onverklaarbaar zijn, is het verstandig om je partner de ruimte te geven om af te koelen – zelfs als het niets met jou te maken heeft.

Ruzie in je relatie? Dit kun je het best doen ná een ruzie met je partner

5. Je partner grijpt bijna iedere kans om alleen te zijn

Staat je partner plotseling te springen om een boodschapje te doen na het avondeten? Of komt hij of zij niet meteen naar huis na het werk? Dit zijn simpele manieren om meer ruimte voor zichzelf te creëren – zonder jou meteen te kwetsen.

6. Er heerst stilte vanaf de kant van je partner

Als je geliefde niet toekomt aan tijd voor zichzelf en uiteindelijk ten einde raad is, kan hij of zij op een gegeven moment gaan dichtklappen. De stilte begint te overheersen. Dit doet je partner niet met opzet, maar dit gebeurt vanuit onmacht.

Even wat meer ruimte en tijd nodig voor jezelf nu? Zo geef je dat *subtiel* aan bij je partner

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen