Ariela: ‘Waarom ik nooit heb gelogen over dat Sinterklaas bestaat’

Persoonlijk Redactie 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

“Sinterklaas, Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen, carnaval en Halloween: mijn gezin en ik vieren het allemaal. Toch heb ik nooit gelogen dat Sinterklaas bestaat en dít is mijn reden.

Ik ben dol op feestjes en elk excuus om een feestje te vieren, pak ik aan met beide handen. Elke verjaardag wordt uitgebreid gevierd, maar ook elke feestdag.

De waarheid is dat de meeste feestdagen grote commerciële parades zijn geworden, maar eerlijk gezegd boeit dat me niet. Want is samenkomen, lekker eten, cadeautjes geven en krijgen niet altijd een goed idee? Ik sta dan ook met alle liefde in de keuken voor een uitgebreid paasontbijt, al ga ik daarna niet naar de kerk.

Geen leugentje voor bestwil

Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel nagedacht over hoe ik mijn kinderen zou opvoeden. Eerlijkheid stond hoog in het lijstje van normen en waarden die ik ze mee wilden geven. Ik wist dan ook dat ik nooit zou liegen over het bestaan van Sinterklaas. Misschien klinkt liegen een beetje overdreven, want het is maar een feestdag toch? Een leugentje voor bestwil. Eigenlijk is het niet echt liegen, maar meer verzwijgen. Nee, zo heb ik er nooit naar gekeken.

Eerlijk zijn is de belangrijkste regel thuis, daarom zou ik het hypocriet vinden als ik mijn kids de eerste jaren van hun leven voor zou liegen. Nu wil ik niet zeggen dat ik nooit lieg tegen mijn kids, want dat zou niet waar zijn. Er zijn grote-mensen-zaken die ze niet aangaan en die ik niet met ze deel. Voor mij valt zoiets meer onder de categorie leugentje voor bestwil. Liegen over iets zo fijn als een feestdag valt daar niet onder voor mij.

Een leuk spelletje

Elk jaar weer hebben mijn draakjes met veel plezier Sinterklaas gevierd. Hun schoen gezet, gedichtjes geschreven, uit volle borst sinterklaasliedjes gezongen en uitgebreid pakjesavond gevierd. Als de Sint weer in het land was, stonden we met spanning te wachten tot hij aankwam. Het enige verschil was dat mijn kids wisten dat het gewoon een spelletje was en dat de Sint niet echt was. Net zoals de paashaas, de tandenfee en de Kerstman.

We hebben vaak genoeg Sinterklaas gevierd met kinderen die wel geloven en ook dat ging altijd goed. Ze hebben het nog nooit verklapt, ook niet per ongeluk. Ze vonden het eigenlijk wel een beetje grappig dat hun vriendjes het niet wisten. Gelukkig begrepen ze dat de ouders van hun vrienden het zelf zouden vertellen.

Niet minder magisch

Ik ken genoeg ouders die het erg belangrijk vinden om het geheim te houden en die vertellen maar al te graag hoe zielig ze het voor mijn kinderen vinden. ‘Ik wil wel dat het magisch voor ze blijft,’ vertellen ze me dan. Mijn kinderen hebben Sinterklaas nooit minder magisch ervaren met de wetenschap dat hij niet bestaat. Net zoals de slingers die elke verjaardag worden opgehangen niet minder magisch zijn al weten ze dat mama die heeft opgehangen. Ook de cadeautjes onder de kerstboom en het zoeken van paaseieren zijn niet minder leuk, omdat ze weten dat mama ze heeft gekocht.

Sinterklaas bestaat niet

Ik geloofde vroeger ook in Sinterklaas en toen ik erachter kwam dat hij niet bestond, vond ik dat eigenlijk niet zo erg. In plaats daarvan heb ik twee jaar lang volgehouden dat ik nog geloofde, want ik wilde het wel blijven vieren. Er zijn ook kinderen die erg verdrietig worden als ze erachter komen. Met drie kleine woorden: Sinterklaas bestaat niet, wordt hun favoriete feestdag kapot gemaakt. Dus nee, ik vind het niet zielig dat ik het nooit heb verzwegen.

Een paar jaar geleden zei mijn dochter tegen mij: ‘Mam, Elisa was aan het huilen op school, omdat ze erachter is gekomen dat Sinterklaas niet bestaat. Best zielig toch? Ik ben blij dat jij wel altijd eerlijk bent geweest.’ En kijk, daar doe ik het voor!”

Waarom je nooit tegen je kind moet liegen, ook geen leugentje om bestwil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme