Nu gaat het lukken! 5 tips om je kind van de speen af te helpen

Kinderen Gina Koninkx 19 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Of je kind nou moest huilen, buikkrampjes had of gewoon niet helemaal zichzelf was: het speentje bood altijd troost. Sommige kids kunnen er wat makkelijker afscheid van nemen dan anderen. Is het ondenkbaar voor jouw kleine om de speen te ditchen? Wij geven je vijf bruikbare tips om toe te werken naar het moment van afscheid nemen.

Makkelijk is het natuurlijk niet, stoppen met spenen. Veel kleintjes zijn eraan gewend geraakt na hun geboorte en het geeft ze een comfortabel en veilig gevoel. Moeilijk natuurlijk om dat patroon te verbreken.

Stoppen met het speentje

Deze tips zouden jou daar wel eens bij kunnen gaan helpen.

1. De laatste speendag

Stop niet van de ene op de andere dag met het spenen. Het is veel beter om geleidelijk naar een eindmoment toe te werken. Geef van te voren duidelijk aan wanneer dat moment zal zijn.

Goed is om daar een leeftijd aan te hangen. Zo weet je kleintje dat het moment er aan gaat komen dat het afscheid moet nemen van zijn speentje.

2. Herhaling van de laatste speendag

Werk gericht toe naar de dag dat het spenen eindigt. Je kunt regelmatig benoemen (zonder er een dramatisch ding van te maken) dat het binnenkort de laatste speendag zal zijn. Door dit regelmatig te benoemen is het duidelijk voor je kleintje wanneer en dát de laatste speendag er echt aan zit te komen.

3. Laat nog maar één speentje over

Om je kleintje nog beter voor te bereiden op de laatste dag met zijn speentje is het goed om alvast afscheid te nemen van alle extra dummies in huis. Eén op de slaapkamer, eentje beneden en nog één extra voor onderweg? Zorg ervoor dat je nog maar één speentje overhoud en beperk je zoveel mogelijk tot het gebruik van de speen in de slaapkamer.

4. Bedenk een nieuw ritueel

Geef je kleintje extra knuffels en aandacht tijdens het slapengaan. Probeer een aantal nieuwe rituelen te bedenken ter vervanging van het speentje om je peuter of kleuter op een andere manier een comfortabel gevoel te geven.

5. Neem samen afscheid van het speentje

Als de laatste speendag dan eindelijk is aangebroken nemen jullie goed afscheid van de speen. Laat je kleintje zijn speen weggooien om het gevoel te geven dat hij dat zelf kan en mag afsluiten.

Zijn je peuter en de speen onafscheidelijk? Dankzij deze tips is je kind zo van de speen af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme