Taalontwikkeling: hoe praat een kind per leeftijd

Kinderen Rachelle Abbas 14 feb 2019
Leestijd: 10 minuten

Van brabbelende woordjes tot volle zinnen

De eerste keer dat je kleine ‘mama’ of ‘papa’ zegt is natuurlijk een hele mijlpaal en wordt waarschijnlijk met veel euforie toegejuicht – al heeft je kind waarschijnlijk niet eens door dat de klanken die ‘ie zegt verdacht veel op de woorden mama en papa lijken. Het is leuk om te zien wanneer je kind steeds meer dingen kan zeggen.

Tijdens de eerste twee jaar van hun leven ontwikkelen kinderen zich steeds meer op het gebied van spraak. Het is belangrijk (en leuk) om deze ontwikkeling goed bij te houden, zo kun je zien of het wellicht normaal is dat je kind nog geen volle zinnen kan spreken, en kun je je voorbereiden op een volgende fase. Let wel op dat het niet erg is als het bij jouw kleine allemaal net iets anders loopt. Ieder kind doet het – net zoals leren lopen en zindelijk worden – op zijn of haar eigen tempo.

In dit overzicht staan richtlijnen voor hoe, wanneer en welke ontwikkelingen je kind over het algemeen zal ontwikkelen. Met dit overzicht kun je bijhouden in welke fase je kind zich bevindt:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme