‘Ik stond niet stil bij de financiële gevolgen van het moederschap’

Geld en carriere Commerciële Redactie 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Patricia ging na de geboorte van haar eerste kind minder werken. Dat betekende ook: minder inkomsten. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, vertelt ze hoe gesprekken met vriendinnen haar inspireerden om haar financiële zaken anders aan te pakken.

Ze vond het tien jaar geleden heel vanzelfsprekend om werkuren in te ruilen voor tijd met haar zoon. Van 36 naar 24 uur, dus qua salaris ging Patricia (nu 43) er flink op achteruit. “Wat het precies onderaan de streep betekende, realiseerde ik me nog niet zo.”

Minder sparen

Natuurlijk wist Patricia dat een kind geld kost. “Maar we hadden alles op orde en ik wilde ook niet meer uren werken als ik moeder was.” Waar ze zich op dat moment minder bewust van was: ze bouwde minder pensioen op en ze kon minder sparen. Zeker na de komst van kind twee.

“We zaten al in die kostenflow die een gezinsleven met zich meebrengt, maar het werd toch allemaal nog wat krapper. Vakanties werden duurder en we konden drastisch minder sparen. Toen werd ik me er bewuster van dat onze buffer op deze manier niet enorm zou groeien, terwijl de kosten wel zouden toenemen. Bijvoorbeeld als de jongens willen studeren. Moeten we dan niet andere keuzes maken?”

Gesprekken met vriendinnen

Het was voor Patricia een trigger om met vriendinnen in gesprek te gaan. “Waar bespaar jij op, hoe houd je overzicht en hoe zorg je ervoor dat je buffer toch groeit? Lastig om dat gesprek aan te gaan, vond ik het niet. Het voelde ook heel fijn toen ik merkte dat ik niet de enige was die hiermee worstelde. We moesten allemaal wennen aan de nieuwe financiële situatie als je kinderen hebt gekregen.”

“Ik besloot daarna dingen anders te gaan doen”, vertelt ze. “Een vriendin maakte potjes, bijvoorbeeld voor leuke dingen en voor kleding. Is het potje leeg, dan is het geld op voor die maand. Hoe simpel kan het zijn? Ik ging ook kinderkleding tweedehands verkopen en kocht zelf ook weer tweedehands in. Ik ben opgevoed met het idee dat je alles nieuw koopt, maar ik weet nu dat dat helemaal niet nodig is. Zeker niet bij kinderen die overal snel weer uit groeien.”

Must voor huishoudens

Wat de gesprekken haar ook opleverden: meer inzicht in haar financiën. “Ik heb alles wat erin komt en eruit gaat in een Excelbestand gezet. Wat reserveren we voor boodschappen, wat voor benzine et cetera. Het is zo simpel om te maken en je hebt meteen een handig overzicht. Ik vind dat een must voor ieder huishouden.”

Nu haar zoons wat groter zijn – acht en tien jaar – vindt ze praten over geld nog belangrijker. “Ik leer ze dat je voor de dingen die je wilt, moet sparen. Zeker omdat we zo digitaal leven, dan voel je veel minder wat je uitgeeft. Ik wil ze ervan bewustmaken dat je niet oneindig geld uit de muur kunt halen. Als mijn kinderen niet voldoende geld hebben om te kopen wat ze willen, moeten ze doorsparen. We lenen per definitie niet aan ze, maar gaan wel met ze in gesprek over wat ze kunnen doen om aan geld te komen.”

Niet alleen

De inflatie en de stijging van de gasprijzen zorgen volgens Patricia wel voor meer openheid rond geldzaken. “Ik merk dat er voor iedereen meer financiële uitdagingen komen en ze daardoor eerder in gesprek gaan over hoe anderen het doen. Fijn, want ik hoop dat zij zich ook realiseren dat ze niet alleen zijn. En dat ze zichzelf, door het taboe op praten over geld te doorbreken, financieel wijzer maken.”

Rabobank vindt open zijn over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan of weet je niet hoe je moet beginnen? Lees de tips op rabobank.nl. Praten over geld geeft jou meer rust en inzicht. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme