Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 12 mei 2014
Leestijd: 7 minuten

Stop met doen wat een ander van je verwacht

Als je je leven lang bezig bent met anderen te pleasen, te doen wat anderen van je verwachten, zul je geheid spijt krijgen. Wie kijkt naar haar eigen wensen en waarden zal een veel gelukkiger mens zijn.

Zoek jij, net als ik en vele anderen met ons, vaak naar goedkeuring van anderen? Niet doen zegt zelfhulp portal Marc and Angel. Het leven is te kort om alleen maar bezig te zijn met wat anderen willen of wensen. Begin vandaag nog met leven voor jezelf.

18 Redenen om te stoppen met te doen wat anderen van je verwachten:

1. Je bent niet verplicht te voldoen aan andermans verwachtingen

Doe dingen omdat je van anderen houdt, doe dingen omdat het je wat kan schelen en doe dingen omdat je ze zelf gewoon goed vindt. Maar doe geen dingen alleen maar omdat anderen het van je verwachten.

2. Verwachtingen zitten de echt mooie ervaringen in de weg

Laat verwachtingen je niet tegenhouden. Het onverwachte is vaak beter dan dat wat te verwachten viel. Bottomline kan ons leven in een zin omschreven worden: ‘Het ging niet zoals gepland, en dat is ok.’

3. Je hebt niemand nodig om je aan de hand te nemen

Sta ervoor open om alleen te staan op sommige momenten. Je hebt geen goedkeuring nodig om te groeien. En je eindigt niet met iedereen waar je ooit mee begonnen bent. Je zult soms afscheid moeten nemen en dat is OK.

4. Je zult leren van de fouten die je maakt

En dan zonder onnodige druk van iemand anders. Soms gaan dingen mis. Maar het goeie nieuws is, zolang je naar je intuïtie blijft luisteren kun je zelf beslissen hoe het mis gaat en daarmee ook hoe je leeft en hoe je leert tijdens het proces.

5. Niemand kent je beter dan jijzelf

Hoe anderen je zien en wie je zelf echt bent komen nauwelijks precies overeen. Zelfs al krijgen mensen een vrij goed idee van je karakter en wie je bent, ze missen nog steeds een heel groot deel van de puzzel. Dus als iemand een mening over je vormt op basis van oppervlakkigheden, dan is het aan hen en niet aan jou om die mening te herzien. Laat het aan hen over om zich druk over te maken. Jij weet wie je bent en wat het beste voor je is.

6. Alleen jij kunt bepalen wat mogelijk is voor jou en je leven

Mensen kunnen je gek maken als je ze de ruimte geeft. En dat doen ze met zeer kleine zinnen die onschadelijk lijken. Zoals: ‘wees realistisch.’ Als het gebeurt sluit je ervoor af en luister naar jezelf. Echte successen in het leven gaan niet over wat anderen zien, maar wat jij voelt. Jij leeft je eigen waarheid en doet wat jou elke dag met een grote glimlach doet opstaan.

7. Geluk is je leven op jouw manier leiden

Er komt een moment dat je met je rug tegen de muur staat en zult zeggen: Zoek het uit, ik doe het op mijn manier. Dat is het aha-moment waarop je stopt met andermans verwachtingen te volgen en begint met de weg naar wat werkelijk belangrijk is voor jou. Hier begint het leven volgens jouw normen en waarden. En dan zul je het gelukkigst zijn.

8. Je bedient jezelf en anderen het best door jezelf te geven wat het nodig heeft

Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft, maar wat jou wakker schudt en streef dat na tegen elke prijs. Dat is wat de wereld nodig heeft. Mensen die tot leven komen. Jouw wensen doen ertoe, die mag je niet negeren. En dat betekent soms kiezen voor jezelf en niet voor wat het beste lijkt voor iedereen om je heen.

9. Naar meningen leven staat in de weg van je eigen droom en realiteit creëren

ALs J.K. Rowling of neem Sonja Bakker gestopt zouden zijn na afwijzingen van uitgevers zou er geen Harry Potter zijn of het woord sonjabakkeren niet bestaan. Als Walt Disney zijn parken-concept gestaakt zou zijn toen investeerders afhaakten zou er geen Disney World bestaan. Om maar te zeggen: als je te veel bezig bent met wat anderen zeggen of vinden, word je een gevangene van die meningen. Laat niemand in de weg van je dromen staan.
Goed leesvoer: ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brene Brown.

10. De vrijheid om je eigen waarheid te spreken

Wees beleefd en redelijk, maar wees niet bang om je uit te spreken. En laat je niet leiden door wat anderen van je denken. Laat de consequenties die daarbij horen er zijn. Meestal zullen mensen blij zijn dat je je durfde uit te spreken. Het lef te hebben om open en eerlijk te zijn. En mocht iemand geirriteerd of boos reageren dan is dat waarschijnlijk omdat hij/zij de macht over jou verliest. Waarom zou je je inhouden of liegen?

11. Verkeerde mensen zullen niet aan jouw standaard kunnen morrelen

Gestrande relaties zijn er niet voor gemaakt om jou je standaard te laten verlagen, maar juist om ze te verhogen en ze hoog te houden. Dus als je bezig met leren, ontdekken, dichter bij je doelen te komen, besef je dat er veel mensen zijn die daar groot respect voor hebben en zelf ook streven naar een groots eigen leven.

12. De haters hebben geen effect meer op je

Laat je nooit door de verkeerde mensen van je pad brengen. Hou je niet bezig met de haters en ongelovigen. Die zijn alleen maar bezig met hun eigen problemen en leugens.

13. Je individualiteit mag gevierd worden

Uniek zijn is onbetaalbaar. Laat je niet weerhouden door conventies. Je hebt nergens goedkeuring nodig en wat mensen over je zeggen, zei het negatief, doet er niet toe. Zet de schakel om en draai hem niet terug. Als je anders bent dan anderen, omarm het, vecht er niet tegen. Bijzonderheid is boven de massa uitsteken. Het vergt wat moed om dat uit te dragen, maar blijf die opvallende jij. Het is het waard.

14. Er zal minder drama zijn

Weg met drama. Negeer negativiteit om je heen. Wees oprecht en aardig en promoot wat je lief hebt in plaats van om je heen te slaan met wat je haat.

15. Meer tijd om te socializen met de juiste mensen

Laat het los, de enkeling die jou niet op waarde schat. Kijk naar al die anderen die je accepteren zoals je bent en je waarderen. We hebben de neiging om te focussen op die vervelende, nare enkeling. Weg ermee. Besteed jouw tijd aan mensen die je waarderen. Lach, negeer en ga door. Misschien ben je ongewenst bij die enkeling, maar je bent ontbetaalbaar voor een ander.

16. Goeie relaties zijn tweerichtings verkeer

Als het op de relaties aankomt die je hebt, hou niet alles wat je wilt zeggen voor jezelf. Wees open en praat. Uit je visie. Communicatie is niet alleen een belangrijk onderdeel van een relatie, het is de relatie. Ook als het moeilijk en oncomfortabel is. Een van de beste manieren om te groeien in een relatie is simpel het eruit te gooien. Alles wat van binnen woedt, bespreekbaar maken. En sluit compromissen. Goeie mensen creëren op deze manier geweldige dingen.

17. Je wordt de beste versie van jezelf, zonder competitie

Als je gelukkig bent met je best doen en je niet te vergelijken met anderen of competitie voelen, zal iedereen die ertoe doet je respecteren. Een mooie mantra hierin: Wees sterk, niet grof. Wees aardig, niet zwak. Wees bescheiden, niet timide. Wees trots, niet arrogant. Wees bijdehand, niet een bully. Amen.

18. Je hebt nog maar één verplichting en die is naar jezelf

Niet met je man of met je moeder of kind. De aller belangrijkste relatie die je hebt is met jezelf. Vergeet jezelf nooit! En maak het niet te moeilijk voor jezelf. Er zijn genoeg mensen die dat al voor je doen. En vergeet niet, als jij niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor anderen zorgen. Wat uiteindelijk de kern is: voor jezelf zorgen is het allerbeste egoïstische ding dat je kunt doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme