Stoppen met de anticonceptiepil? Dit kun je verwachten

Gezondheid Redactie 18 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Er kunnen verschillende redenen zijn om te stoppen met de anticonceptiepil. Misschien ben je er klaar voor zwanger te worden, ga je over op een andere anticonceptiemethode, heb je last van vervelende bijwerkingen of zijn de kosten te hoog. Maar hoe reageert je lichaam eigenlijk op die stop?

We leggen je uit wat je kunt verwachten.

Stoppen met anticonceptiepil

Anticonceptiepillen bevatten synthetische hormonen die vergelijkbaar zijn met de hormonen die het lichaam van een vrouw op natuurlijke wijze produceert. Sommige pillen bevatten slechts één type hormoon, progestageen genaamd. De pil met progestageen wordt de minipil genoemd. Andere soorten anticonceptiepillen bevatten twee hormonen, progestageen en oestrogeen. Dit type anticonceptiepil wordt de combinatiepil of gewoonweg de pil genoemd. De symptomen die je kunt ervaren na het stoppen met de minipil of combinatiepil zijn vergelijkbaar. Je lichaam reageert als je stopt met het innemen van de hormonen die in de pil zitten.

Natuurlijke cyclus hervatten

Wanneer je besluit te stoppen met de pil is het aan te raden eerst je strip af te maken. Op die manier is het makkelijker voor je lichaam om de natuurlijke cyclus te hervatten. Een aantal dagen na het stoppen met de pil begint een bloeding als gevolg van het stoppen met het innemen van hormonen. Na de bloeding zal je lichaam proberen de normale cyclus op te pakken. Indien je cyclus voor het slikken van de pil onregelmatig was is er een grote kans dat dit opnieuw zo zal zijn.

Veelvoorkomende symptomen

De volgende symptomen kun je verwachten als je stopt met de pil:

1. Buikkrampen

Anticonceptiepillen verminderen meestal de pijnlijke buikkrampen tijdens je menstruatie. Vrouwen met hele pijnlijke menstruaties krijgen de pil soms om deze reden voorgeschreven. Zodra je stopt met de pil kunnen de krampen heftiger zijn dan ze waren tijdens het slikken van de pil.

2. Aankomen in gewicht

Sommige vrouwen ervaren een lichte stijging in het gewicht na het stoppen van de pil. Dit heeft vaak te maken met een verhoogde eetlust. Een gezond eetpatroon en voldoende beweging helpen gewichtstoename te voorkomen.

3. Stemmingswisselingen

De hormonen in de anticonceptiepil zorgen ervoor dat je stemming beter te reguleren is. Wanneer je stopt met de pil, kunnen je stemmingen dramatischer en onvoorspelbaarder zijn. Wanneer je de pil voor vele jaren hebt geslikt kun je naast bovenstaande punten een soort ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals: hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke borsten en acné.

4. Geef je lichaam de tijd

Na het stoppen van de pil is het goed je lichaam even de tijd te geven om te wennen aan het verschil in de hormoonniveaus. Het is normaal als je (tijdelijk) last hebt van bovenstaande of andere symptomen. Geef je lichaam drie tot vier maanden de tijd om terug in een normale cyclus te vallen.

Mocht je tijdens deze eerste maanden vreemde of heftige verschijnselen hebben kun je het best een afspraak met de huisarts maken. Ook als je na vier maanden nog altijd geen normale cyclus of vervelende verschijnselen hebt is het goed een dokter te bezoeken.

Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Baby op Komst

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme