Wil je zwanger worden? Probeer stress te vermijden

Zwanger worden Eva ten Wolde 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is zover: de anticonceptie verdwijnt in de prullenbak. Je bent klaar voor een zwangerschap. Een spannende tijd breekt aan: ‘hoe lang zal het (nog) duren?’ Je probeert het een beetje los te laten, maar toch blijft de stress om het zwanger worden door je hoofd spoken… En dat is eigenlijk één van de laatste dingen waar je op zit te wachten.

Welke invloed heeft stress op je vruchtbaarheid? En hoe kun je hiermee omgaan?

Onderzoek: verband tussen stress en zwanger worden

Onderzoekers aan de Ohio State University hebben het verband tussen stress en onvruchtbaarheid onderzocht. Ze hebben vrouwen tussen de 18 en 40 jaar zonder bekende vruchtbaarheidsproblemen een jaar lang gevolgd (of totdat hun kinderwens werd vervuld).

Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen met de grootste hoeveelheid stresshormonen in het speeksel meer tijd nodig hadden om zwanger te worden. Deze groep vrouwen had dan ook twee keer zoveel kans op klinische onvruchtbaarheid (ofwel: niet zwanger worden na een tot twee jaar actief proberen).

3 manieren om stress te verminderen (en je vruchtbaarheid te bevorderen)

Dus: stress kan een zwangerschap écht in de weg staan. Dit komt ook doordat je in stressvolle periodes sneller terugvalt naar ongezonde gewoontes. En dat is niet voordelig voor je vruchtbaarheid…

Dit zijn drie manieren waarop je kunt proberen dit probleem aan te pakken:

Dit wil je weten over weer zwanger worden na een miskraam

1. Zorg voor een vast slaapritme

Heb je vaak onregelmatige werktijden; ben je een echte nachtbraker of lig je regelmatig piekerend naar het plafond te staren? Daar moet misschien eens verandering in komen. Een vast slaappatroon bevordert je vruchtbaarheid én zorgt voor meer rust in je hoofd.

2. Blijf in beweging

Het is een feit: sporten vermindert stress. En als jij goed in je vel zit, neemt de kans op een zwangerschap toe. Het is dan ook aan te raden om iedere dag ongeveer 30 minuten te bewegen. Fiets, wandel, zwem of roei, maar overdrijf niet! Dat werkt weer averechts…

3. Eet gezond

Als je gespannen bent, grijp je sneller naar de ongezonde rotzooi in je keukenkastje. Hoog tijd om daar mee te stoppen! Een gezond voedingspatroon kan de kans op een zwangerschap vergroten. Bepaalde voedingsstoffen, zoals mineralen en vitamine D, kunnen namelijk bijdragen aan een goede hormoonhuishouding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme