Dit is de bijzondere, maar verdrietige betekenis van een sunshine baby

Baby Laurien Bleeker 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De term rainbow baby, oftewel regenboogbaby, ken je misschien wel. Nu bestaat de term sunshine baby ook. Een zonneschijnbaby of zonnekind in het Nederlands.

De term heeft, net als regenboogbaby, een bijzondere, maar ook verdrietige betekenis voor ouders. Wat een sunshine baby dan precies is, dat vertellen we je in dit artikel.

Dit is de betekenis van een sunshine baby

Een zonneschijnbaby of in het Engels sunshine baby is een baby die geboren is vóór een zwangerschapsverlies. Zonneschijn in deze term staat bijvoorbeeld symbool voor stilte voor de storm als in: een vredig leven van ouders dat ruw verstoord wordt door pijn en verdriet vanwege het verlies van een zwangerschap of baby.

Het kan heel goed dat ouders van een overleden kindje of verloren zwangerschap zich schuldig voelen over het zonneschijnkind dat nog wel bij ze is, maar in de meeste gevallen zijn sunshine baby’s een baken van hoop en een herinnering aan een succesvolle zwangerschap. “De term kan een herinnering zijn aan vreugde en aan wat iemands lichaam heeft gedaan, maar ook hoop op wat er weer zou kunnen gebeuren”, zo legt Kiana Shelton, expert op het gebied van vrouwelijk welzijn, uit.

Het verschil tussen een rainbow baby en sunshine baby

Een regenboogbaby is een bekendere term die wordt gebruikt voor baby’s die zijn geboren ná eerder verlies. Dat kan een miskraam zijn geweest, maar ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of stilgeboorte. Een sunshine baby is dus het tegenovergestelde: de baby of baby’s die vóór zwangerschapsverlies of geboorteverlies geboren zijn.

Gevoelens die je kunt ervaren naar je zonnekind

Heb je verlies ervaren na een eerdere succesvolle zwangerschap en geboorte, dan kun je verschillende gevoelens ervaren naar je zonnekind toe. Denk aan hoop, schulgevoel, wrok en ook teleurstelling omdat je geen broertje of zusje aan je sunshine baby hebt kunnen geven. Het kan ook zijn dat je al die emoties bij elkaar ervaart en ook dat is heel normaal. Je rouwt om het verlies en je bent gelukkig met het kind dat je wel hebt.

Geen recht om te klagen

Sommige ouders voelen zich schuldig om de gevoelens die ze hebben of vinden dat ze geen recht hebben om te klagen, omdat ze al een (gezond) kind hebben. Toch is het niet erg dat je je zo voelt: je mag de wens hebben voor nog een kindje en het geluk dat je voelt ten opzichte van je eerste kind(eren) wordt echt niet minder van de gevoelens die je ervaart.

Samen met je sunshine baby jullie verlies herdenken

Is je zonnekind al wat ouder en beseft het dat het geen broertje of zusje meer heeft? Dan kunnen jullie samen het verlies herdenken. Dit geeft zowel kracht aan ouders als aan de sunshine baby en kan voor beide helend werken.

Een regenboogbaby: dít is de verdrietige betekenis achter deze mooie term

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme