De ultieme survival gids voor de eerste crèche dag

Algemeen Redactie 28 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Na veel wikken en wegen hebben jullie besloten: je kind gaat naar de crèche. De rondleidingen zijn achter de rug (die ene crèche was echt heel stom, maar dat terzijde) en de dag dat je weer aan het werk gaat nadert. Jij wilde toch aan je carrière bouwen? Of bespeuren wij daar bedenksels?

Man, man, man, die eerste maanden thuis leken wel een paar dagen (waar is de tijd überhaupt gebleven?) en je schreeuwde dat je het ‘écht ontzettend fijn vond dat je weer kon gaan werken’. Jullie hebben de crèche gekozen op gevoel en het voelde goed. Mooi, nu kun je je kind met een gerust hart achterlaten.

De eerste crèche dag

De wen-ochtend doorstond je zonder slag of stoot, maar natuurlijk telt ‘ie niet voor het echie. Het is immers, maar een ochtend. En geen dag. Dag, zei je? Een hele dag zonder m’n kind? Ja en ga er maar gewoon vanuit dat je spruit ligt te genieten tussen al die lieve leidsters en tussen al die bio-verantwoorde appels en houten blokken. De crèche voelde goed, weet je nog? En nu op naar die eerste echte crèche dag, waarop je je een actrice voelt die met tissues jammerlijk zwaait naar haar dierbaarste bezit. Stop. Zo overleef je het:

1. Bereid je erop voor

Laat je kind een keertje achter bij een vriendin als je werkt en je het toch allemaal wel reuze spannend vindt, dat crèche gebeuren. Kleine kinderen wennen snel, dus geen paniek. En ook geen paniek als één van de leidsters zegt dat ‘ie een beetje moest huilen. Wennen kost een paar dagen.

2. Maak een lijstje met de wensen van je kroost

Als je dit de avond ervoor doet, dan kun je er even goed over nadenken en schiet je niet meteen in de stress als je ‘s morgens in de klas staat. Wanneer eet ‘ie? Waar wordt ‘ie rustig van? Hoe slaapt ‘ie het liefst? Allemaal dingen die jou gerust kunnen stellen.

3. Het is juist goed voor ‘m

Bedenk even voor jezelf dat het echt heel fijn is, dat je kind met kinderen van z’n leeftijd opgescheept zit. Binnen no-time leert ‘ie een hoop.

4. Zorgt goed voor jezelf

Slaap goed, eet gezond, koester positieve gedachten en zorg dat je de betere versie van jezelf bent op ‘de dag’. Zo voorkom je emotionele uitspattingen.

5. Hou het kort

Lach, geef een kus en loop weg. Draai je niet nog 3 keer om, maar begeef je richting de reden waarom je kind op de crèche is.

6. Fisherman’s Friends

Shit, toch glijdt er een traan over je wang. Zodra je buiten bent resulteert dit in een waterval. Sterk spul hè, dat Fishermans Friend?

7. En foto’s

Voordat je in de auto of op de fiets springt, kijk je nog even naar dat lieve gezichtje. Wat een plaatje. Zo, en nu op naar je werk.

8. Plan iets leuks in

Plan de eerste dag zo dat je niet hoeft te werken. Ga koffiedrinken met een vriendin en lucht je hart. Ga shoppen (niet te veel, want een crèche kost een godsvermogen) of boodschappen doen. Voel je vooral niet schuldig. Heerlijk toch, zo’n dag voor jezelf?

9. Neem tijd voor het ophalen van je kind

Het wegbrengen is misschien wat chaotisch, maar het ophalen daarentegen, daar kun je best wat extra minuten voor uittrekken. Zo heb je namelijk even de tijd om de dag door te nemen met de leidsters.

10. Je hebt altijd je man nog

Hij is bij veel rondleidingen geweest, hij weet dat het lastig is. Dus in het allerergste geval van nog steeds hoogopspelende hormonen: stuur je partner en laat ‘m veel foto’s maken. Vraag of ‘ie ze naar je doorstuurt.

18 dingen die iedere moeder denkt als de kinderen weer voor het eerst naar school zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme