8 tekenen dat je nog niet klaar bent voor een tweede

Kinderen Sherita Jager 14 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Fantastisch hè, een kind? Zijn jullie al bezig met de tweede? Je zit er nu toch middenin, dan kan je net zo goed doorgaan, toch? Ook super voor de kindjes als er niet zo veel leeftijdsverschil tussen zit, wacht je niet te lang?’

Néééé er komt geen tweede!

Néé! Wil je schreeuwen. Er komt nu geen tweede! Afgezien van het feit dat het niemands zaak is of jullie een tweede willen of misschien zelfs kunnen krijgen, zijn er een hoop ouders die gewoon nog niet klaar zijn voor een tweede, en het misschien helemaal nooit niet zijn. Dit zijn de aanwijzingen die laten zien dat je nog niet klaar bent voor een tweede.

Je bent nog zoekende naar je lichaam

Je zo mooi genoemde postpartum-lichaam is in jouw ogen nog een hoopje ellende. Die mooie ronde zwangere buik is nu ineens weg, en daarvoor heb je niet je oude buik teruggekregen. Het is er iets tussenin. Je huid is slap, je buikspieren zijn er niet, en in het ergste geval heb je nog een pijnlijke navelbreuk of een keizersnede litteken ook. Het duurt misschien nog wel even voordat je je er weer goed bij voelt en je je mooie lichaam kunt omarmen. Tot die tijd dus nog even geen tweede.

Je littekens en aambeien doen nog pijn

In het fijnste geval heb je een heerlijke bevalling gehad. Maar er is ook een kans dat je bent ingeknipt of er een keizersnede aan hebt overgehouden. De twee ingrepen zijn niet met elkaar te vergelijken, maar beide hebben wel een litteken als resultaat. Een litteken kan heel lang pijnlijk blijven. En ook aambeien zijn heel vervelend en soms zelfs erg pijnlijk. Eerst maar eens even genezen. Dan kijk je wel verder.

Je borsten spuiten in het rond

Af en toe spuiten ze nog in het rond, zelfs nu je kind met enige regelmaat drinkt of überhaupt nooit niet heeft gedronken. Druppende borsten, spuitende borsten of opgezette borsten – het is niet niks.

Jij bent nog van slag en je hormonen zijn de weg kwijt

Kraamtranen? Het lijkt een broodje aap verhaal dat deze alleen voorkomen tijdens de kraamweek. Want ook na de eerste weken na de geboorte huil je zo ongeveer elke dag. Soms om fantastische mama-redenen: je kindje lacht, je bent zo gelukkig of je voelt je super. Maar ook vaak genoeg omdat je het echt even niet meer weet, je kind echt niet wil slapen, of omdat je je oude leven zo mist. Het hoort er allemaal bij, maar fijn is het niet.

Je hebt nog geen één nacht doorgeslapen

Baby’s die doorslapen is ook een van de grootste leugen van het ouderschap. Baby’s slapen niet door, maar dat hoort eigenlijk ook niet. Als je een baby hebt die wel doorslaapt, mag je je in je handjes knijpen, maar ga er niet vanuit dat het gebeurt. Ouder zijn is daarom ook zwaar, heel zwaar, en het is dan ook niet meer dan normaal om nog niet aan een tweede te denken als je nog niet eens kunt doorslapen.

Je voelt medelijden met moeders die veel kinderen hebben

Zodra je een moeder ziet die 2, 3 of meer kinderen onder haar hoede heeft, voel je een vlaag van medelijden opkomen. Als jij al niet slaapt, hoe zullen haar nachten dan wel niet zijn? Als jij al geen tijd voor jezelf hebt, hoe erg zal het voor haar dan wel niet zijn? Een gevoel van medelijden bij moeders met meerdere kinderen zijn rode vlaggen: Je bent er echt nog niet klaar voor een tweede.

Je begint nu pas te genieten van het moederschap

Tussen de tranen, de pijn en de slapeloze nachten door, begin je het nu pas een beetje leuk te vinden. Eindelijk zie je hoe leuk en mooi het kan zijn, en begrijp je waar de moeders op die roze wolk het nou over hebben. Nu is het moment om te genieten van je kindje, en samen te genieten van jullie nieuwe leven. Of je uiteindelijk wel of geen tweede wil, is een zorg voor later. Nu is het moment om te genieten van jullie nieuwe leven.

Dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme