Op vakantie tijdens je zwangerschap: zó haal jij het meeste uit je babymoon

Zwanger Valéry de Voijs 17 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dé babymoon. Het populaire concept lijkt bijna onmisbaar tijdens je zwangerschap. Een vakantie waar jij samen met je ongeboren baby en partner nog even kunnen genieten van de vrije tijd en rust. Tenminste, als je de babymoon goed regelt.

Met deze handige tips kan het eigenlijk bijna niet meer mis gaan.

Tips voor een onvergetelijke babymoon

Of je er nu alleen met je zwangere buik op uitrekt, of jouw partner mee neemt; met deze tips zul jij gegarandeerd een fijne babymoon plannen.

1. Timing is alles

Iedere zwangerschap is anders, maar over het algemeen wordt afgeraden om in het eerste trimester (lees: extreme vermoeidheid, misselijkheid, hormonale schommelingen, stress) of in het derde trimester (ongemakkelijkheid, vermoeidheid, en het optreden van eventuele complicaties zoals hoge bloeddruk). Hét beste moment om te reizen is dus in het twee trimester. Jouw buik zal nog niet extreem in de weg zitten, en de ergste misselijkheid is meestal voorbij. Daarbij zijn de hormonen gekalmeerd, waardoor jij weer wat meer energie hebt.

2. Plan zwangerschapsvrienselijke activiteiten

Die road-trip door IJsland lijkt misschien heel leuk op papier, maar wanneer je zwanger bent wil jij van te voren eventjes checken welke activiteiten voor jou geschikt zijn. Zo wordt over het algemeen afgeraden om te paardrijden, een sauna (en hot springs) te bezoeken, extreme hikes te doen en vulkanen te beklimmen. Het is dus gunstiger om voor een land te kiezen waar je het rustig aan kunt doen.

3. Zorg dat er een ziekenhuis in de buurt is

Normaliter sta je hier misschien niet zo bij stil, maar wanneer je zwanger bent is het extra belangrijk om goede medische zorg in de buurt te hebben. We gaan er natuurlijk niet van uit, maar je weet maar nooit wat er gebeurt. In geval van nood wil jij snel goed behandeld worden.

4. Ga voor comfort

Tijdens je babymoon kun jij alle comfort gebruiken. Ga dus voor dat kingsize bed, en vraag desnoods extra kussens. Kies daarbij voor een hotel of Airbnb met airco, en let bij het boeken op de beschikbaarheid van een lift.

5. Vertel de crew dat je zwanger bent

Of jij nu al stralend met een grote buik de vakantie trotseert, of het met een kleiner subtiel buikje moet doen: we raden je aan om de crew of hotelmedewerkers altijd te vertellen dat je zwanger bent. Niet alleen zal de crew extra lief voor je zijn, en je verwennen met extra kussens, of een upgrade, maar ze zullen je ook extra in de gaten houden in geval jij je niet goed voelt.

6. Heb medische informatie bij de hand

Zorg dat jij de naam en telefoonnummer van jouw huisarts bij de hand hebt. Net als de contactgegevens van jouw verloskundige, en overige medische informatie als jouw bloedgroep en een lijst van medicijnen en vitaminen die je slikt.

7. Focus op je partner tijdens de babymoon

Tijdens de zwangerschap zul jij veel tijd in jouw eigen ‘bubbel’ zitten. Je zult jezelf, en jouw baby op de eerste plek zetten. Logisch. Toch is deze babymoon een unieke kans om eventjes wat extra aandacht aan jouw partner te geven. Het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat jullie samen – zonder kinderen op vakantie gaan. Althans, wel voor de aankomende tijd.

Geniet van je vakantie en luister altijd goed naar je lichaam. Veel plezier!

Zwanger op vakantie? Denk dan aan deze dingen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme