‘Oma moet weg!’ 5x tips om je kinderen minder eenkennig te maken

Kinderen Valéry de Voijs 4 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Opeens kan papa niets meer goed doen, en moet oma naar huis. Eenkennigheid bij jonge kinderen komt vaak voor, en kan soms best vervelend zijn. We kunnen de eenkennigheid bij je kids niet zomaar wegnemen, maar we kunnen wel een aantal handige tips met je delen die kunnen helpen.

Niet alleen je kind heeft last van die eenkennigheid, ook voor jou en je omgeving kan het behoorlijk naar zijn. Je kind vindt opeens niemand meer leuk en is enkel op jou gefocust. Probeer dan nog maar eens ergens op bezoek te gaan.

Eenkennigheid bij kinderen

Als je kind eenkennig is, zal hij zich het meest op z’n gemak voelen bij de persoon waar hij het meeste tijd mee spendeert. En je voelt ‘m al aankomen: dat zijn (in de meeste gevallen) de ouders. Als je kind opeens zijn eigen tante de deur wijst of keihard begint te huilen als zijn opa hem oppakt, kan dat best vervelend zijn. Wellicht kunnen deze tips helpen bij de eenkennigheid van je kind.

Geef je kind de tijd

Als jouw vrienden of familie op bezoek komen kan je kind opeens in paniek raken. Ook al lijken dit betrouwbare mensen (waar je kind sinds zijn geboorte al bij in de buurt is geweest) toch kan er opeens paniek ontstaan. We begrijpen best dat de mensen in je omgeving je kind willen troosten. Toch zal het verstandig zijn om niets te forceren. Geef je kind de tijd om rustig aan (nieuw) gezelschap te wennen. Het kost misschien even wat tijd, maar voor je het weet zal hij weer bij z’n oma op schoot kruipen.

Speel verstoppertje

Als je kind eenkennig is, zal hij in paniek kunnen raken als jij weggaat en hij bij andere mensen blijft. Als je je zoon naar het kinderdagverblijf brengt, of je dochter bij haar oma afzet kunnen er de grootste huilbuien ontstaan. Het spelen van verstoppertje kan in dat geval helpen. Door op spelenderwijs te ‘verdwijnen’ en weer te ‘verschijnen’ leer je je kind dat het oké is als je even weggaat. Je kind zal het vertrouwen krijgen dat je altijd weer terug komt, en dat er reden tot paniek is als je even weg bent.

Geef niet altijd toe

Als dat onderlipje begint te trillen en die traantjes tevoorschijn komen breekt je hart. We get it. Toch is het verstandig om niet altijd toe te geven aan je kinderen. Je kind kan best even met papa naar het speeltuintje, je hoeft je niet schuldig te voelen als jij eventjes wat tijd voor jezelf neemt en thuis blijft. Waarschijnlijk zal je kind nog een paar minuten flink huilen, maar zal zich er daarna aan overgeven en met zijn tante/vader/oma/opa naar de speeltuin vertrekken.

Vat het niet persoonlijk op

Maar wat als de situatie is omgedraaid? En je kind juist heel blij wordt van zijn oma, en jij opeens weg moet. Eén troost: je bent niet de enige. Veel eenkennige kinderen gaan door een fase waarin jij opeens niet meer meetelt. Opeens is je partner de favoriet, of lijkt je kind liever bij zijn opa te zijn dan bij jou. Hoewel we begrijpen dat dit best kwetsend kan zijn, wil je dit niet te persoonlijk opvatten. Gemakkelijk gezegd dan gedaan. Toch beloven wij je dat het een fase is, en jij binnen de kortste keren weer bovenaan het ‘favorieten-lijstje’ staat.

20 redenen waarom opa en oma helemaal geweldig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme