Een feest der herkenning voor kersverse ouders: de serie ‘Tropenjaren’ is nu te zien

Ouderschap Lise Steegmans 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Een feest der herkenning voor alle ouders met een baby in huis, dat is de nieuwe serie Tropenjaren. Daarin spelen Jelka van Houten en Henry van Loon de kersverse ouders van baby Stella. Van Houten en Van Loon, ook in het echte leven een koppel, schetsen op sublieme wijze de ongemakken die komen kijken bij een nieuw leven met baby.

Als je nog nooit van de tropenjaren gehoord hebt: volgens de Van Dale is een tropenjaar een jaar, doorgebracht in de tropen óf, figuurlijk gesproken, een bijzonder zwaar, slopend jaar. En dat laatste bedoelen we natuurlijk, want ook de eerste jaren na het krijgen van kids worden de tropenjaren genoemd.

Tropenjaren

Van nooit meer seks tot altijd moe. Van lekkende tepels tot de zoektocht naar een oppas. In de serie Tropenjaren komen de typische ongemakken van een leven met baby voorbij. En dat is leuk om te zien, want net als alle andere ouders doen Rosa (Jelka van Houten) en Jelle (Henry van Loon) ook maar wat. Samen schetsen ze een humoristisch beeld over hoe het is om in je eigen huis op je tenen te lopen en de wc niet durven doortrekken, uit angst om je baby wakker te maken.

Ook herkenbaar: Rosa en Jelle hangen nog naar hun leven zoals het altijd was. Dat was een leven zonder slaaptekort, luiers en babysitters. Een leven met alcohol, etentjes, katers en een volle focus voor werk. Nu ploeteren en plannen ze erop los, en zijn ze afhankelijk van Jelle’s moeder en de passief-agressieve buurvrouw voor een avondje uit. Naast Van Houten en Van Loon schitteren ook Eva Crutzen (Promenade) en Dunya Khayame (De Luizenmoeder) in de serie. Een greep uit de reacties:

Ik zit Tropenjaren vooruit te kijken en het is echt hilarisch!😂 met een baby van 10 maanden oud herken ik zoveel😂🤣 #Tropenjaren
— Kim🤱🏼 (@KQKim) April 17, 2022

Heerlijke serie #tropenjaren @jelkavanhouten @henrivanloon @EvaCrutzen zo herkenbaar
— Marit Cupido (@maritcupido) April 17, 2022

Ik lees tussen de bijval ook nogal wat kritiek op #Tropenjaren.
Niet van mij.
Ik vond de eerste aflevering echt hilarisch. En fijn absurd.

Hoog #Jeuk-gehalte. Mede dankzij het topacteerwerk van @jelkavanhouten en @HenryvanLoon én de rest van de cast.

Meer graag!

— © Aad Lips (@AadLips) April 17, 2022

De eerste aflevering is sinds zondag te zien op NPO Start en trok bijna 800.000 kijkers. De tweede aflevering is al te zien via NPO Plus en komt zondagavond om 21:09 uur op NPO 3. Lees hier de recensie van onze Metro-collega’s.

Bonnie Wilma van Loon

In november 2020 zijn Jelka van Houten en Henry van Loon de trotse ouders geworden van Bonnie Wilma van Loon. Jelka van Houten heeft ook twee kinderen uit een eerdere relatie, zoon Walt (13) en dochter Jean (7).

Wist je trouwens dat na het succes van de Luizenmoeder ook een komische serie over voetbalouders in de maak is? Je leest er hier alles over.

Nando (17) uit ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’: ‘Ik heb al meer dan honderd keer in de isoleercel gezeten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme