5 manieren om uitscheuren tijdens de bevalling te voorkomen

Zwanger Maartje Scheffer 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Uitscheuren is een angst van vele zwangere vrouwen. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn en je herstel kan er wat langzamer en moeizamer door gaan. Vooral tijdens een eerste bevalling is de kans op uitscheuren wat groter, omdat de spieren en de huid in het perineum dan voor het eerst oprekken. Maar er zijn manieren om uitscheuren tijdens de bevalling zo veel mogelijk te voorkomen.

Dit zijn ze op een rijtje.

Tips om uitscheuren te voorkomen

Op deze manieren kun je de kans op uitscheuren tijdens de bevalling enigszins verminderen. Absoluut het proberen waard als je erg nerveus wordt van het idee van uitscheuren!

Perineum massage

Met een regelmatige perineum massage in de weken voor de bevalling kan je de kans op uitscheuren wat verkleinen. Het perineum is het stukje van je bekkenbodem tussen je anus en je vagina. Dat is het stuk waar je kunt uitscheuren. Door dit in de laatste weken dagelijks kort te masseren, maak je dit gebied alvast wat flexibeler. Je kunt dit zelf of met je partner doen.

Badbevalling

Door te bevallen in het warme water van een bevalbad krijgen al je spieren en het weefsel in je perineum de kans om te ontspannen. Zo kan alles makkelijker oprekken en is de kans op uitscheuren een stuk kleiner.

Niet te hard persen

Wanneer je tien centimeter ontsluiting hebt, kan het zijn dat je zorgverlener je aanspoort keihard te persen (zoals je ook in films ziet). Maar het kan juist goed zijn om niet te hard mee te persen, want je baarmoeder zelf doet ook al een hoop om je baby uit te drijven. Het enige wat jij vaak hoeft te doen, is meepuffen op de weeën en niet te veel kracht zetten. Daarmee zorg je ervoor dat je weefsel langzaam de tijd krijgt op te rekken, wat de kans op uitscheuren verkleint. Je verloskundige zal je hierin begeleiden.

Geboortetrainer

Er zijn verschillende geboortetrainers op de markt waarmee je de bekkenbodemspieren kunt trainen in de weken voor de bevalling. Met zo’n geboortetrainer rek je de bekkenbodemspieren, vagina en het perineum op, wat het oprekken van die spieren gemakkelijker maakt tijdens de bevalling.

Op handen en knieën bevallen

Door op handen en knieën te bevallen heb je meer ruimte in je bekken, en maak je gebruik van de zwaartekracht tijdens het persen. Je hebt in deze bevalhouding ook een iets kleinere kans om uit te scheuren.

Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen