Redactie
Redactie Baby 30 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Urineverlies tijdens en na de zwangerschap – dit moet je weten

Zodra je die kleine in je armen krijgt gedrukt, ben je alles vergeten. Maar we kunnen niet ontkennen dat een zwangerschap – en uiteraard de beval​ling – ook minder leuke kanten heeft. Ongewenst urineverlies kan daar ook bij horen. Dit is wat je daarover moet weten.

Zo komt het

Vaak begint ongewenst urineverlies al tijdens de zwangerschap. Doordat je baby lekker aan het groeien is, worden je organen aan de kant geduwd om plaats te maken – ook je blaas. Hierdoor moet je vaker plassen. 

Omdat je spieren tijdens de zwangerschap verslappen, is het lastiger om je blaas onder controle te houden en kan het dus zijn dat je te maken krijgt met urineverlies.

Grote kans dat dat ook na de beval​ling nog een tijdje het geval is. Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar beva​llen is een aanslag op je lichaam. Je bekkenbodemspieren zijn in alle richtingen getrokken om die kleine eruit te persen en het heeft even tijd nodig voor alles weer naar behoren werkt. 

Je bent echt niet de enige

Keihard lachen, even niezen of de boodschappentassen optillen. Het zijn van die momentjes die ineens een heel andere lading krijgen. Voor je het weet resulteert het in een natte broek. En hoe vervelend dat ook is – want: schaamte en nóg meer was – je bent heus de enige niet.

Het merendeel van de zwangere of pas beval​len vrouwen krijgt te maken met ongewenst urineverlies. Mocht je ooit hebben gedacht dat je de enige bent, dan kun je die gedachte dus per direct laten varen. Wedden dat een aantal van jouw vriendinnen precies hetzelfde meemaakt? Heb het er eens over met ze!

Dit kun je eraan doen

Gelukkig zijn er allerlei manieren om licht urineverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo kan het helpen om oefeningen te doen die de bekkenbodemspieren versterken. Sterkere bekkenbodemspieren = makkelijker je plas kunnen ophouden.

Zoals in zoveel gevallen is ook hier geduld een schone zaak. Als je de ene dag begint met de oefeningen, kun je niet verwachten dat je de volgende dag geen urine meer verliest. Het duurt zo’n zes maanden om de spieren te trainen. Mocht dat nog niet voldoende helpen of wil je extra zekerheid, dan kun je altijd nog terugvallen op de lights by TENA inlegkruisjes die ervoor zorgen dat je je droog en fris blijft voelen. 

Wil je meer weten over lights by TENA of een proefpakketje bestellen? Neem dan eens een kijkje op www.tena.nl/lightsbytena 

In samenwerking met lights by TENA

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme