Het vaderschap heeft een grote impact op je geluk, blijkt uit onderzoek

Ouderschap Rachelle Abbas 24 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

De mentale ‘belasting’ van het vaderschap is gedurende de generaties redelijk constant gebleven. Maar de invloed van het vaderschap op geluk verandert in positieve zin: het ouderschap schijnt meer geluk te brengen voor vaders, blijkt uit onderzoek.

Actief de bevalling van je partner meebeleven is niet het enige dat nieuw is voor deze generatie vaders. Millennial vaders hebben ook een andere mindset dan de generaties voor hen, waardoor ze zich openstellen voor meer participatie en vervulling van hun nieuwe rol.

Impact van het vaderschap op geluk

Volgens een onderzoek van het Pew Research Center nemen vaders vandaag de dag een actievere rol in de zorg voor kinderen en het helpen in huis. Het aantal alleenstaande en thuisblijf vaders zijn aanzienlijk gegroeid in de afgelopen decennia. Uit de volgende bevindingen blijkt deze verandering:

  • Vaders vinden – net als moeders – het ouderschap uiterst belangrijk voor hun identiteit. Bijna de helft van de vaders zegt dat ze het ouderschap altijd leuk vinden.
  • Vaders besteden gemiddeld zeven uur per week aan het zorgen voor de kids en negen uur aan huishoudelijke klusjes. Dit klinkt misschien niet veel, maar dit is gemiddeld 250% meer betrokkenheid dan 50 jaar geleden, en bijna 50% van de vaders van vandaag vindt dat alsnog niet genoeg.
  • Het komt minder vaak voor dat vaders de enige kostwinner van het gezin zijn. In 1970 verdienden vaders het geld, dit was in bijna de helft van alle gezinnen. Nu verdient bijna 75% van de gezinnen met kids twee inkomens.
  • De helft van de hedendaagse vaders vindt het een uitdaging om een balans te vinden tussen werk en het gezinsleven. Werkende vaders zeggen – net als werkende moeders – dat ze liever bij de kinderen tuis zijn, maar dat wel moeten werken omdat ze het inkomen nodig hebben.
  • Zeventig procent van de volwassenen vindt het net zo belangrijk voor newborns om zich te binden aan hun moeder én hun vader. Gemiddeld nemen vaders slechts één week vrij van werk omdat werkgevers meer druk op hen uitoefenen om snel weer aan het werk te gaan na de geboorte (of adoptie) van een kleine.

Alles bij elkaar weerspiegelen deze nieuwe sociale bevindingen de verschuiving in de mindset die millenial vaders hebben, waardoor ze het vaderschap vollediger kunnen omhelzen dan vorige generaties en volop kunnen genieten. Dat blijkt ook uit de volgende bevindingen:

1. Millennial vaders ervaren meer geluk dan mannen zonder kinderen

Waar er ook onderzoeken zijn waaruit blijkt dat ouderschap wordt gekoppeld uit ongelukkig zijn, hogere niveaus van depressie en minder positieve emoties, laat een recent driedelig onderzoek van UC Riverside zien dat ouders – en vooral vaders – beslist gelukkiger zijn dan niet-ouders.

Het is evolutionair ook niet logisch dat het ouderschap men ongelukkig zou maken. ‘We willen dat mensen kinderen krijgen, dus waarom zouden kinderen mensen ongelukkig maken?’, vraagt de onderzoeker zich af. Die verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd om meer aandacht te besteden aan het geluksniveau bij ouders en niet-ouders.

De eerste studie werd uitgevoerd om te bepalen of alleen ouders gelukkig zijn in het algemeen, vergeleken met niet-ouders. Over de afgelopen 25 jaar rapporteerden ouders over het algemeen hoger wat betreft tevredenheid met het leven, geluk en gedachten over de zin van het leven dan niet-ouders.

Vaders kwamen het meest naar voren als het ging om ouderschap geassocieerd met tevredenheid en geluk. Deze bevindingen komen ook overeen met het onderzoek van het Pew Research Center.

In het tweede onderzoek onderzochten onderzoekers of ouders meer positieve emotionele ervaringen en betekenis in het dagelijks leven rapporteerden dan niet-ouders. Hieruit bleek dat er dagelijks meer liefdevolle momenten waren dan niet. Ook scoorden vaders hier opnieuw hoger dan kinderloze mannen.

Het derde onderzoek werd online uitgevoerd om te vergelijken hoe ouders zich voelden toen ze voor hun kinderen zorgden en hoe ze het vonden om overdag andere dingen te doen.

Uit de antwoorden bleek dat ouders meer positieve emoties en meer betekenis gaven toen ze voor de kids zorgden dan wanneer ze niet-verwante taken aan het doen waren.

2. Millenial vaders die gelijke zorg over de kids hebben dan hun partner, zijn gelukkig

Millian vaders die gelijke zorg hebben over de kids dan hun parter, zijn meer tevreden over het werk en leven. Ze scoorden hoog op vragen als ‘Als ik mijn leven opnieuw moest leven, zou ik bijna niks veranderen’, omdat ze tevreden zijn met het leven dat ze hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme